• Dette er en stor dag. Tenk at jeg skulle få oppleve å leve så lenge, sier Magda Leivestad, som i går feiret 100-årsdag.

I morgen er det 100 år siden Magda Leivestad fra Håøy ble født. Men den store festen var i går. Da var 30 gjester samlet på Alver Hotel for å feire jubilanten.

Blant gjestene var sønnen Bjørn, tre barnebarn og åtte oldebarn, som alle hadde tatt turen over fra Ringerike.

Feiringen begynte klokken 14.30. Bergens Tidende traff jubilanten drøye tre timer og en aspargessuppe, en kalvestek, en karamellpudding, litt rødvin og flere taler senere.

— Det var en flott middag, skryter Magda.

Største feiring på 80 år

— Et dette din største feiring?

— Den er størst unntatt bryllupet i Bergen domkirke i 1923. Da var jeg jo bare ungdommen, legger hun til med et smil.

Hun ble født på Håøy i 1904. Der bodde hun til hun giftet seg. Deretter flyttet hun sammen med ektemannen Olav til Litlebergen, og bodde der i 13 år.

I 1936 flyttet ekteparet inn i nytt hus på Tveiten i Alversund. Og i det huset har hun bodd siden. Også etter at hun mistet ektemannen i 1990.

— Der trives jeg godt. Jeg har så fin utsikt og så fin tomt. Jeg kan ikke tenke meg å bo noe annet sted så lenge jeg er såpass frisk, sier hun.

Jobbet for elevers tannhelse

Magda har opplevd mye i sine hundre år. Hun har blant annet feiret mannens 80-årsdag i Bangkok. Hun har jobbet i kolonialforretning. Hun har vært kasserer i Helselaget, som betalte skoletannlege for elevene.

Og under annen verdenskrig jobbet Magda som tannlegeassistent uten lønn.

— Mitt hjertebarn er Helselaget, sier hun.

I 1997 fikk hun diplom etter 60 års medlemskap i foreningen. Og hun går fortsatt hver onsdag på eldretreffet til Helselaget.

Ble gratulert av Haakon

Fredag fikk Magda brev fra kronprinsregenten.

«Jeg sender mine hjerteligste gratulasjoner», sto det, undertegnet av Haakon.

— Det synes jeg er flott, sier hun.

Brevet skal snart i sølvramme. Men alt i går hadde hun fått brevet bak glass.

— Det hadde jo vært dumt om noen sølte på det, forklarer hun.

Sønnen Bjørn Leivestad, som er 75 år og som for øvrig ser ut til å ha arvet genene som styrer alderdommen fra moren, ser for seg at det kan bli en lang feiring.

— Hvor lenge varer feiringen i kveld?

— Det blir så lenge folk gidder. Hun holder ut, sier han om sin spreke mor.

OLDEMOR OG DE ÅTTE UNGENE: Magda Leivestad (100) er her sammen med noen av sine åtte oldebarn. På bildet ser vi Kristina (11), Vilde (10) og Ludvig (7).<p/>HELGE SKODVIN (foto)