Om de også kan feire 200-årsdag er ikke godt å si, særlig i denne bransjen.

— Ja, vi har en del utfordringer foran oss, men så har vi også fått en del trening de siste årene i å takle slike, sier Hilde Sørensen, tredje generasjon tobakkshandler.

I går var hun i butikken og ekspederte og pratet med alle kundene. Det var travelt. Blomster kom det også. En av bukettene var fra Odd Rødseth, stamkunde gjennom tretti år og nesten daglig innom.

Han er pasjonert piperøyker, og syns det er naturlig å handle her siden han bor på Torgallmenningen.

— Betjeningen er alltid hyggelig, og så har stedet en egen atmosfære.

Da mener han ikke luften, for røyking innendørs er det slutt på, men duften av utent tobakk, lokalet, varene, menneskene - i det hele tatt alt stedet kan frembringe. Han er dessuten en av mange bidragsytere i jubileumsboken «Vitaminer for sinnet», som også ordfører Herman Friele har skrevet i. Alle var de invitert på festen.

— Ja, det skal bli spennende å se hvordan det går for dem i fremtiden, sier Odd Rødseth.

Utvalget er det i hvert fall ikke noe å si på. Inne i det aller helligste skapet ligger det sigarer i alle mulige størrelser og prisklasser i helt korrekt luftfuktighet. En spesiell størrelse blir kalt for Churchills, og det er ikke vanskelig å tenke seg hvorfor. Den dyreste sigaren er en cubaner i flott, gul aluminiumshylse. Pris: 372 kroner.

— Folk pleier å kjøpe to av gangen, sier Hilde Sørensen.

Om Hilde røyker selv?

— Nei, det gjør jeg ikke, sier hun ærlig.

STAMKUNDE: Hilde Sørensen og Odd Rødseth prater ofte sammen, også i går da Tobakk-Sørensen feiret 100 år. FOTO: HELGE SUNDE