«La gå i Boyen! Av sted til Sigurd Eriksens Eftf. Der faaes gode arbeidsklær, skjorter, slips, tricotage, til lave priser».

Otto Silseth (70) humrer når han blafrer seg gjennom gamle annonser, sirlig samlet i frynsete utklippsbøker, i anledning av butikkens 100-årsjubileum nå i april.

Siden 1902 har det vært produsert og solgt arbeidstøy i Kroken på Torget. Antakelig norsk rekord i nisjeklassen.

— Se her, i 1937 kostet en sjøsekk seks femti og et ullteppe åtte kroner. Da jeg begynte her i 1954, sto lagerfrakkene i trettini femti, viser Silseth oss fra gamle firmabøker.

En god kunde, ser vi, var «Kvinneforeningen til trængende Sjøgutters beklædning i Bergen». Helt frem til 1967 handlet trengende unge sjøfolk førstereisklær på kvinneforeningens regning.

Den aller siste bestillingen for 35 år siden var på «1 genser, 1 dongeridress, 1 par sko og 1 arbeidsskjorte.» Regningen lød på 196 kroner.

Neppe hundre til

Ikke mange av konkurrentene har klart å bli hundre år, som Sigurd Eriksens Eftf. nå runder i ganske fin form.

Om det blir nye hundre, stiller Silseth seg likevel tvilende til.

Selv ble han ansatt hos Eriksen i Kroken i 1954, og overtok butikken i 1984. Da han pensjonerte seg for fire-fem år siden, gikk to av de ansatte, Kjellaug Langøy og Laila Lervåg inn som medeiere. Daglig leder i 2002 heter Oddvar Norheim.

På fotografier på veggene henger litt moderne Kroken-historie; skrytebilder av både Trond-Viggo Torgersen og Harald Heide-Steen jr iført Eriksen-design.

— Tidene har forandret seg. Kostnadene knyttet til produksjonen er blitt for tunge. Inntil for ti år siden hadde vi bortimot ti syere i full sving her på huset. Nå er det bare én igjen, forteller Silseth. En som syr spesialmodeller, de ekstra små og store plaggene. Land med lavere lønnskostnader har overtatt resten av produksjonen.

Helse og restaurant

— Men vi har fremdeles brukbart salg, mest til ansatte i helsevesenet og restaurantbransjen, sier Silseth.

Bergen kommune står også på kundelisten, og når yrkesskolen begynner om høsten, er det «julehandel» i Kroken.

I tillegg til doble kelnerjakker, kitler, kjeledresser og forklær går det nå for tiden mye i varmedresser, allværsjakker, jeans og fleece-plagg i Kroken.

Madrasser fylt med ålegress og sjøstøvler med trebunn finnes ikke lenger i assortimentet. Derimot surrer Silseth med planer om å lage en liten jubileumsutstilling av klenodiene butikken sitter på.

Som den gamle, grå sveivekassen, for eksempel, som var i bruk helt frem til 1998 - og som bare gikk til 399 kroner.

— Dersom regningen var større, måtte vi sveive en gang til, forteller Silseth - og sveiver i vei.

Første på dongeri

Og brevet fra 1918, til «Statens Tekstil Central», som forteller at innehaveren i Kroken var den aller første «her i Landet som importeret Døngeri fra Amerika». Det visste du ikke.

Nå kommer dongeristoffet fra Dale - men blir fremdeles sydd til ettertraktete arbeidsklær på systuen i tredje etasje, der Laila Lervåg trives som husets siste sydame.

For dem med spesielle ønsker.

100 ÅR: I 100 år har det hengt arbeidstøy på utstilling i Kroken på Torget hos Sigurd Eriksen`s Efterf. Butikken var den første i landet som importerte «Døngeri» fra Amerika.
FOTO: ARNE NILSEN