Det skriver Adressa.no.

Vibeke Brown Engstad og Harald Engstad i Trondheim trodde ikke sine egne øyne da de logget seg inn på nettbanken lørdag morgen. Begge hadde fått dobbelt opp med skattepenger.

— Vi skulle egentlig ha tilbake omtrent 18 000 kroner til sammen. I stedet fikk vi 36 000, sier ekteparet til adressa.no.

Følgefeil De var ikke alene: Cirka 100 000 transaksjoner mot norske bankkunder var gjort dobbelt. Årsaken er en teknisk feil hos EDB Businesspartner.

Både EDB Businesspartner, Norges Bank, Bankenes Betalingssentral (BBS), Skattedirektoratet og flere aktører jobbet for å finne årsaken. Lørdag ettermiddag var feilkilden endelig identifisert.

— Vi har fått en følgefeil hos oss og det har gjort at cirka 100 000 transaksjoner er blitt ført to ganger, bekrefter informasjonssjef Helge L'orang i EDB Businesspartner overfor adressa.no.

EDB Businesspartner hadde lørdag kveld ikke tall på hvor stort samlet beløp som feilaktig var sendt ut til norske bankkunder.

— Vi har forholdt oss til antall transaksjoner, ikke beløp eller antall kunder som er berørt, sier L'orang.

Han forklarer at det daglige oppgjøret mellom Norges Bank og Bankenes Betalingssentral (BBS) fredag ettermiddag skal ha vært foranledningen. Prosessen hvor all inngående og utgående aktivitet i norske konto samstemmes, ble rammet av problemer og kraftige forsinkelser.

— Feilen oppsto i kjølvannet av forsinkelsen til BBS. Vi fikk tidlig identifisert hvor feilen lå og har i dag jobbet med feilrettinger for at dette ikke skal skje igjen, sier L'orang.

Advarer mot pengebruk Kunder både i Sparebank 1 SMN, andre banker i Sparebank 1-alliansen og noen frittstående sparebanker og forretningsbanker i Norge ble rammet.Sparebank 1 SMN ber i dag sine kunder om å være forsiktige me

— Feilen vil bli oppdaget. Det gjelder å opptre aktsomt og ikke bruke penger du vet eller bør skjønne at rettmessig ikke er dine, sier informasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN.

Kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN varsler at banken vil rette opp i feiloverføringene.

— Det vil i løpet av de første dagene etter helgen bli gjennomført en tilbaketrekning fra de som har fått for mye. Det kommer til å skje automatisk. Kundene trenger ikke å gjøre noe selv, sier Reite.

Drar til Las Vegas Ekteparet Vibeke Brown Engstad og Harald Engstad hadde allerede før «skattegevinsten» planlagt feriereise til USA og gamblerbyen Las Vegas.

— Da skal vi selvfølgelig prøve lykken på kasino. Penger som kommer overraskende på denne måten hadde det jo vært artig å bare spille for. Kanskje vi får beholde dem om de krever dobbelt så mye fra de som ble skyldig skatt, spøker Engstad.

Er du blitt «rammet» av datatrøbbelet? Skriv om det her.