Katrine Tjølsen er medlem i Bergens Schakklubb og blir betegnet som et talent. Hun er elev av Kjetil Stokke.

— Det var gøy å vinne over mesteren, men jeg fikk litt hjelp fra en som sto bak meg og så på spillet, sier Katrine Tjølsen beskjedent til BT.

Hun lærte å spille sjakk for om lag to år siden, og har vært med i Bergens Schakklubb et års tid. Og spiller nå sjakk når hun har lyst til det og tid til det.

— Kanskje blir du stormester en dag?

— Jeg tviler på det, sier Katrine Tjølsen.

- Kjedelig

Solrun Stokke (28) fra Osterøy har et helt annet utgangspunkt for sitt sjakkspill.

— Egentlig synes jeg sjakk er ganske kjedelig. Men når jeg deltar i konkurranse én gang i året blir det kjempegøy, sier Solrun Stokke. Fredag sikret hun seg sisteplassen i norgesmesterskapet i kafésjakk i Bergen.

Lørdag spilte hun mot Kjetil Stokke, nyslått norgesmester i kafésjakk og vinner av norgesmesterskapet i sjakk for juniorer tidligere i år. Hun var en av 16 som spilte mot Kjetil Stokke samtidig i såkalt simultansjakk. Det skjedde i sommersolen på Torgallmenningen.

Solrun er stolt over sisteplassen.

— Den plassen er min, forsikrer hun med styrke. Jeg spiller ikke sjakk resten av året, men jeg kan reglene. For å friske på kunnskapene foran norgesmesterskapet, gikk jeg fredagen på biblioteket og lånte en bok om sjakk for barn.

En slags rekord

Solrun forteller at hun i mesterskapet i fjor spilte mot Kjetil Stokke i første runde, og ble slått ut etter 30 sekunders spill. Det skal visst være ny rekord. I år klarte hun å holde ut de ti minuttene som var avsatt til første runde. Solrun forteller at det er selve konkurransen, og ikke minst det sosiale rundt den, som er så tiltrekkende.

Kjetil Stokke spilte samtidig mot 16 spillere som satt med sine brett rundt bord formet som en hestesko. For fire år siden var han selv en av disse 16 entusiastene som utfordret en stormester. Da var det Simen Agdestein som ble utfordret og Kjetil vant sitt spill mot mesteren.

— Det var stort den gangen, sier Kjetil Stokke til Bergens Tidende. Å spille mot 16 spillere samtidig betegner han som gøy, men mye vanskeligere enn å spille mot en spiller om gangen.

Vanligvis vinner han de fleste kampene, men taper noen.

2000 deltakere

Simultansjakken lørdag inngår i Bergen Spillfestival, som igjen inngår i Sommer-Bergen. Koordinator for Spillfestivalen, Jan Arild Breistein, sier at om lag 2000 spillere har deltatt i festivalen og det er ny rekord. Foruten i sjakk har det vært turneringer i bridge og backgammon. Det er syvende året den åtte dager lange festivalen blir arrangert. Turneringene har vært holdt rundt på flere kafeer i Bergen sentrum. Neste år kan det være aktuelt å samle det hele i et telt på Festplassen, sier Breistein.

Kjetil Stokke sier at han vil satse videre på sjakk. Men han har ikke satt seg konkrete mål.

— Å spille sjakk handler om å tenke logisk, sier han.

10-ÅRING SLO MESTEREN: 10 år gamle Katrine Tjølsen var en av fire som slo mesteren Kjetil Stokke under simultanspillet på Torgallmenningen lørdag. Kjetil Stokke vant 40 av spillene, selv om han spilte mot 16 spillere samtidig.

MESTEREN OG TAPEREN: Sjakkmesteren Kjetil Stokke, nybakt norgesmester i kafésjakk, i spill på Torgallmenningen lørdag med Solrun Stokke, som inntok sisteplassen i mesterskapet i Bergen.<p/>FOTO: HELGE SKODVIN