Pål Ingebregtsen fikk beskjeden nærmest samtidig som hans historie sto å lese i BT.

— Jeg er veldig fornøyd. I morgen skal jeg flytte til Sydvesten på Karmøy. Nå har jeg fått troen på systemet igjen, sa han i går kveld.

Sydvesten har behandlingstilbud spesielt tilrettelagt for dem som er innlangt på tvangsvedtak. Ingebregtsen er på et slikt vedtak for behandling for sine alkoholproblemer.

Ser at det nytter

I går kunne BT fortelle at han og flere andre rusavhengige var låst inne blant psykisk syke på Sandviken. Årsaken var mangel på andre tilbud.

— Ren oppbevaring, slår flere fast.

Ingebregtsen følte seg veldig fortvilet og deppet over at han kunne bli sittende innelåst i halvannen måned.

Å stå frem med navn og bilde i avisen ble derfor siste utvei for å få problemet belyst. Det var ikke et enkelt valg.

— Nå ser jeg at det nyttet for min sak. Håper er at det blir satt søkelyset på problemet slik at ikke flere havner i samme situasjon som meg. Det må bli slutt på å stenge rusmisbrukere inn på Sandviken, sier Pål.

Flott bursdagsgave

Han fyller 35 år i morgen. Bedre bursdagspresang enn et skikkelig behandlingstilbud på Karmøy kunne han ikke ha fått.

— Det virker veldig bra. Jeg har sett bilder derfra, og det ser ut til at de har masse aktivitet. Nå er jeg virkelig motivert. Drømmen er å kunne komme i arbeid igjen, sier Pål.

Han har fått en rekke henvendelser og kommentarer etter avisoppslaget i går. Alle har vært positive.

Fornøyd er også Ingebregtsens advokat. Han er likevel kritisk til systemet.

— Problemet er ikke løst selv om det ordnet seg for Ingebregtsen. Han sto frem i mediene og fikk sin sak belyst. Det er det ikke alle som orker, sier Dyngeland.

En åpenbar svakhet han peker på, er at det ikke finnes noe organ å klage til.

— I alle andre sakstyper finnes det et klageorgan. Det gjør det ikke i disse tilfellene. Det burde det selvsagt vært, sier Dyngeland.

To språk

I gårsdagens avis kritiserte han overlegen ved Sandviken sykehus for å ikke ha svart på henvendelsen. Nå viser det seg at svaret foreligger.

— Overlegen sier at Sandviken er i stand til å behandle også pasienter med rusproblem. Den uttalelsen står i sterk kontrast til uttalelsene fra andre fagfolk i gårsdagens BT, mener Dyngeland.

Her gikk det klart frem at Sandviken ikke har noe tilbud til folk som bare har et rusproblem. Det er også tvilsomt om det er lov å holde folk uten psykisk lidelse sperret inne på lukket avdeling - uten behandlingstilbud.

  • Jeg håper Helse Vest ser at dette ikke kan fortsette, og at de må tilby et skikkelig behandlingstilbud, sier Pål Ingebregtsen, lettet over å være ferdig med Sandviken.
LETTET: Pål Ingebregtsen slipper endelig ut fra en lukket tilværelse på Sandviken sykehus. Nå får han endelig et skikkelig behandlingstilbud. - Jeg håper at det at jeg sto frem i avisen kan hjelpe andre, sier Ingebregtsen.