— Salget har gått rett til værs, sier Mariann Lund, som er nestleder på Vinmonopolet på Oasen.

Hun forteller at halvtørre tyske viner er de mest populære i Fyllingsdalen.

— Folk kjøper vin for å sitte på verandaen, konstaterer hun.

Igjen får været «æren» for økt alkoholkonsum.

— Når det er varmt og fint vær merker vi en klar økning i hvitvinsalget. De fine sommerdagene er de eneste dagene på året da vi selger mer hvitvin enn rødvin, sier Halvor Bing Lorentzen, fungerende informasjonssjef hos Vinmonopolet.

I første halvår steg hvitvinsalget i Hordaland med 12 prosent, mot ni prosent på landsbasis. Veksten er størst på tørre viner.

I juni solgte polene i fylket 171.455 liter hvitvin, 38.000 liter mer enn juni i fjor. Målt i prosent er oppgangen bare større i Hedmark og Oppland.

— De tørre variantene går nå i store volum, sier Bing Lorentzen.

— Hvorfor?

— Det tror vi kommer av en utvikling i smaken. Mange av de tørre vinene egner seg også til mat, og med økt oppmerksomhet rundt mat øker også salget av de matvennlige vinene, sier han, og legger til:

— Veldig mange er også blitt flinke til å utnytte sortimentet istedenfor bare å si at jeg vil ha «den med oksen på».