— Ser den ikke litt rar ut, den nye fergen?

Sidemannen i folkehavet myser mot kveldssolen og kikker småskeptisk på den blå fergen som akkurat har unnagjort en søt liten piruett ute på fjorden.

Noen minutter over klokken 19.00 er det full 17. mai-stemning på Valestrand kai. Norske flagg, ballonger og grillmat, taler og drønnende kanoner, til og med bunader og en aldri så liten flosshatt er å se i folkehavet. Og ikke minst, full klapping når M/F «Ole Bull» legger seg til rette ved ferjelemmen for aller første gang.

— Er den ikke jevvlig bred, lurer en.

— Den er ikke så lang, sier kompisen.

Så begynner de å klappe, de også.

En stor dag fortjener skikkelig feiring.

Lokalt initiativ

Da HSD avviklet driften av ferjestrekket Valestrand-Breistein, trådte lokale krefter inn. Selskapet Osterøy Ferjeselskap AS ble opprettet, man fikk inn flere millioner fra privatpersoner, og snart var en ti år gammel ferje innkjøpt fra Frankrike. Etter at et verft i Måløy har bygget om og forlenget båten, kunne ostringene i går endelig ønske båten velkommen. «Ole Bull» tar 44 biler, en solid økning i forhold til den utgående M/F «Sand».

Troms Fylkes Dampskibsselskap (!) skal drifte fergen.

Sabotasje!

En av dem som har kommet for å oppleve dette lokalhistoriske øyeblikk, er fruktbonden Olav Vevletveit (90). Han har kjørt traktoren ned på ferjekaien, da får han både oversikt OG sitteplass. Vevletveit er glad for å få ny ferje, da slipper jo bilistene å risikere å stå over. Men helt overbevist er han ikke.

— Den imponerte ikke under manøvreringen inn til kai. Er den for stor, undrer 90-åringen.

— Legg merke til verken ordføreren eller andre fra kommunen er her i dag, sier Vevletveit.

Som mener at kommunen lenge har drevet sabotasje. Mot ferjesambandet, slik at folk må ta broen og dermed få inn penger i kommunekassen.

Osterøys nye moteplagg

Et annet sted i folkehavet står Rakel Drønen Reigstad (13), Marthe Aalvik (18) og Harald Reigstad Aalvik (16) og selger T-skjorter med motiv fra nettopp nyeferjen.

— Dette er det nye moteplagget på Osterøy, smiler trioen. Og viser fram en hermetikkboks med minst 7000 kroner i. Pengene går rett inn i ferjeselskapet.

Ennå har lørdagskvelden mye musikk, revy og underholdning å by på.

Før spente ostringen omsider får lov til å invadere «Ole Bull» for første inspeksjon, skal den omdøpes. Av Ragna Håland, kona til Karl Håland som startet opp ferjesambandet mellom Breistein og Valestrand i 1932. Og ingen skal klage på stilen, i den lille seremonien bruker hun vann fra Bullaelva, fraktet i en flaske som Ole Bull brukte i 1860-årene.

FORNØYD. - En festdag. Mer folk her enn på 17. mai, sier Nils Mostrøm (79), som i 36 år var skipper på dette ferjestrekket. <p/>VEGAR VALDE (foto)<p/>
NYEDAMPEN. Det var full jubel og høy 17. mai-stemning da M/F «Ole Bull» gled inn til kai på Valestrand i 19.20-tiden i går kveld. <p/>VEGAR VALDE (foto)<p/>