«...jeg har vært på leit i en hel haug butikker, men ingen har sjokoladerac k eten. Så hører jeg at produksjonen er blitt lagt ned. Snakk om å bli skuffet. Jeg er faktisk en dame på 30 år, men føler meg som et barn som er blitt snytt for julen.»

Man rører ikke ved tradisjoner i Bergen sånn uten videre. Siden tidlig på 70-tallet har den velkjente sjokoladeracketen fra Minde fylt julestrømper og postsendinger fra slektninger.

I fjor var det stopp. Brynild fabrikker AS og Minde Sjokolade AS droppet produksjonen av den store, brune i rød emballasje. Skrekk og gru. Folk var rasende. Noen gikk så langt som til å si at produsenten hadde rørt ved den bergenske folkesjelen. Sentralborddamen i Fredrikstad fikk en hektisk førjulstid med racket-samtaler på løpende bånd.

Premietrøbbel

— Vi har fire store kunder. Ledelsen der mangler gjerne lokal tilknytning, og har ikke skjønt hvor viktig denne tradisjonen er, forklarer daglig leder hos Minde, Tor Vossgård. Da etterspørselen fra de store kundene uteble, måtte Minde stanse produksjonen. Men småkundene lot seg ikke pille på nesen.

Et hav av brev og telefoner gjorde susen. Som dette:

«Hva i alle dager er det som skjer???? Det finnes absolutt ingen over og ingen ved siden. Årets jul blir ikke i henhold til tradisjonen - med Mindes herlige mørke sjokolade. Akk o ve.»

— Vi mottok enormt med henvendelser før jul i fjor, og brevene har vi brukt som dokumentasjon i årets forhandlinger, smiler Vossgård. Det hjalp. Nå er seks tonn, 70.000 ferske sjokoladeracketer, for å være nøyaktig, på vei ut fra fabrikken for å redde julen din.

En av dem havner garantert på Ulset, der en fortvilet familie skrev disse e-postlinjer til Minde:

«Vi har alltid hatt sjokoladeracketen som premie til den som fant mandelen i grøten. Dessuten har farmor alltid kjøpt hver sin racket til oss. Det blir ikke ski k kelig jul uten».

Viktigere enn pinnekjøtt

Vi gjetter at de to venninnene Magnhild og Anne Kathrine også er blant dem som jubler. I november i fjor skrev de:

«Kjære Du-som-bestemmer-hvilke-sjokolader-som-blir-laget-sjef! Vi er to sjokoladeelskere midt i den verste un g domstiden, altså 3. gym. Dessverre har onde rykter spredd seg med vinden. D e presjonen har falt over oss. Julestemni n gen henger i en tynn tråd. Ryktet sier nemlig at sjokoladetennisracketen skal ut av produksjon! Av alle julegavene (st e reoanlegget, cd-ene, strikkegenseren fra farmor) er det sjokoladetennisracketen som varmer mest. Hva i all verden skal julenissen nå kjøpe til oss? Og hva skal vi glede våre kommende barn med i fremtiden? Vi ber deg, sjefen over alle sjefer; La sjokoladetennisracketen leve!»

Ingen spøk.

— For noen er racketen viktigere enn pinnekjøtt, humrer Vossgård.

Dette brevet fra Stavanger er ikke mindre tåredryppende:

«...den høyt elskede sjokoladeracketen har alltid vært et svært så viktig moment i min slekts julefeiring, både for gammel og ung. Vi ender alltid opp med min i mum fem racketer hver, og det er ikke en eneste for mye! Så hvordan årets jul blir, er ikke lett å tenke seg. Den grusomme virkeligheten pisker oss i fjeset hver morgen. Mor har foreslått å legge ned hele julen. Redningen av julen ligger i deres makt, kjære Minde.»

Eksilbergensernes drøm

Den hardtslående sjokoladen er av en eller annen grunn mest populær i Bergen. Ellers i landet er det helst eksilbergensere som kjøper eller mottar den. Skulle holde, det.

«Jeg skulle gjerne fortsatt kjøpe disse til mine 12 barnebarn, som jeg vet de gleder seg til», skriver en fortvilet dame fra Lillestrøm.

«Hvor er sjokoladen min? Jeg er en jente på 12 år. Hvert år får jeg sjokol a deracket til jul. Hva skal jeg gjøre nå?»

Et lite skår i gleden for enkelte, kanskje: Det er kun lys sjokolade i racketpakkene i år.

— Det er den lyse som har vært mest etterspurt, så vi satser på den, forklarer Vossgård.

Ikke første gang

Man skulle ikke tro det, men racket-produksjonen har en gang tidligere opphørt.

— Det var en gang på syttitallet, forteller tidligere daglig leder ved Minde, Jakob G. Jakobsen. Det hele varte et år eller to, så var den på plass igjen.

— Jeg kan ikke tenke meg at reaksjonene var færre den gang, sier Jakobsen.

Nå er den her i hvert fall igjen, og julen er reddet - for denne gang. Og kjenner vi bergenserne rett, slår de nok skikkelig fra seg neste gang det blir stopp på racketbåndet.

JULEN ER REDDET: - Selv er jeg ikke så glad i sjokolade, men forstår veldig godt dem som savnet racketen i fjor. Det er jo tradisjon, sier daglig leder ved Minde Sjokolade AS, Tor Vossgård. <p/>FOTO: ARNE NILSEN