– Det er mange flere som er aktive i dag, men skillet mellom de aktive og ikke-aktive er enda større enn tidligere, sier Odden.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at nesten tre av ti menn mellom 16 og 44 år var klassifisert som overvektige i 2008. Det er en økning på 311 prosent fra 1973.

– Det er i og for seg positivt at medlemsmassen øker og at vi kjøper mer og bedre utstyr, men det sier mer om kjøpekraften enn om aktivitetsnivået, sier Odden som får støtte fra ernæringsfysiolog ved Haukeland sykehus, Therese Knag.

– Deler av befolkningen tar det helt ut i forhold til aktivitet og sunt kosthold, mens vi ser ytterligheter i andre enden med dem som bruker mye tid foran skjermen og har et usunt kosthold. Dette har skapt et skille, sier Knag før hun legger til:

– Vi ser i dag at ungdommer er mindre aktive, og at de er avhengige av organiserte fritidsaktiviteter for å holde seg aktive.

En undersøkelse fra Helsedirektoratet konkluderer med at fire av fem nordmenn beveger seg mindre enn anbefalingen om 30 minutters daglig aktivitet. Menn er verre enn kvinner, og aktivitetsnivået faller dramatisk for unge mellom 9 og 20 år.

– Mens vi tidligere spurte barna hvor mye de var i aktivitet, spør vi heller i dag hvor mange timer daglig de er stillesittende, sier Knag som poengterer viktigheten av å drive forebyggende arbeid.

– Overvekt skaper helsefarlige komplikasjoner som høyt blodtrykk og diabetes II. Det beste vi kan gjøre er å endre aktivitets og spisevanene til neste generasjon, sier Knag.