Elmir Hamzic satt på gulvet og prøvde febrilsk å holde sin to år yngre bror i live. Bare sekunder tidligere hadde broren blitt stukket i magen med en kjøkkenkniv. Det var natt til 1. mai i fjor, og Sulejman Hamzic (23) lå bevisstløs foran broren med omfattende indre blødninger.

Gjerningsmannen, som i dag må møte i Nordhordland tingrett tiltalt for drap, ble holdt fast av Sulejmans kompiser.

Elmir fikk vite at hjelpen var like rundt hjørnet. Han måtte bare holde ut litt til.Kompisene så blålys, men lysene kom ikke noe nærmere. Det viste seg at ambulansen hadde stanset 200 meter fra leiligheten på Askøy. Der ventet de på politiet. Men politipatruljen, som ble sendt fra Bergen, hadde kjørt feil.

Døde på sykehuset

Flere festdeltakere prøvde forgjeves å overbevise ambulansepersonellet om at gjerningsmannen var uskadeliggjort og at drapsvåpenet var ute av hendene hans.

Nær ti minutter gikk. Elmir og kompisene bestemte seg for å bære en bevisstløs Sulejman inn i en bil og kjøre de 200 meterne dit hvor ambulansen sto.

Sulejman Hamzic døde på sykehuset neste formiddag, 23 år gammel.

— Det var utrolig frustrerende der og da, og det er fortsatt frustrerende å tenke på at hjelpen sto bare noen hundre meter unna. Det hadde nesten vært bedre om ambulansen hadde kommet enda senere, samtidig som politiet, sier Elmir.

Ni måneder senere er han tilbake utenfor leiligheten hvor broren ble knivstukket og drept.

Han legger ikke skjul på at han har tenkt mye på hvorvidt de ti minuttene kunne ha utgjort en forskjell.

— Utfallet kunne vært annerledes om ambulansen hadde hentet Sulejman med en gang. Med de skadene han hadde, kunne han kanskje ha overlevd. Det har plaget meg i ettertid.

I Nordhordland tingrett vil den tiltalte 30-åringen fastholde det han allerede har innrømmet i avhør: Forsettlig drap med kniv. 30-åringen erkjente forholdet etter først å ha nektet å forklare seg til politiet.

- I retten kommer han også til å erkjenne straffskyld fullt ut for drapsanklagen, sier mannens forsvarer, advokat Kjetil Johannes Ottesen.

For Elmir og familien er rettssaken en avslutning på akkurat denne delen av sorgprosessen.

- Jeg vil vite hvorfor han drepte broren min, men jeg er forberedt på at han ikke kommer til å gi noe godt svar, sier han.

Elmir skjønner at ambulansepersonell har rutiner som sier at de aldri skal gå først inn i en potensielt farlig og uavklart situasjon.

- Men hvorfor må regelverket være så firkantet? Hvorfor kan ikke ambulansepersonell bruke skjønn i hver enkelt situasjon, spør Hamzic.

Tredje gang

Som BT skrev i forrige uke, er det ikke første gang at ambulansen har måttet vente på politiet.I oktober 2010 døde Kay Ivar Sommerschild (25) av skuddskader i en leilighet i Loddefjord. Ambulansen måtte vente i 23 minutter på politiet.

1. januar i år ble en ambulanse stående utenfor Hilda Festes (98) leilighet på Os i syv minutter før første politipatrulje kom til stedet.

Norsk politi har ikke nedfelte krav til utrykningstid. Svensk og dansk politi har derimot krav til hvor lang tid de kan bruke på å rykke ut til en hendelse.

Nå mener Elmir Hamzic og kompisene at tiden er inne for at norsk politi følger etter.

–-Det har skjedd før og det vil skje igjen. Garantert. Det må samkjøres, slik at nødetatene kommer samtidig til et åsted, sier Hamzic.

- ** Typisk Sulejman**

Innflyttingsfesten på Askøy for snart ni måneder siden tok en brå slutt da Sulejman Hamzic forsøkte å hjelpe en kvinne som noen minutter tidligere hadde blitt dratt etter håret av sin nå drapstiltalte samboer.

Barndomskompisen Torbjørn Nilsen (24) slapp unna med et kutt i armen.

— Det var bare tilfeldig at det var Sulejman som ble drept. Det kunne like godt ha vært meg. Men det var litt typisk Sulejman å forsøke å hjelpe andre, sier Nilsen.

En av de andre kompisene gir den avdøde 23-åringen samme attest.

— Han var en ubeskrivelig god venn som du kunne snakke med om absolutt alt, sier Roar Kleppe (26), som arrangerte festen som endte i tragedie.

HER SKJEDDE DET: Politiet sperret av åstedet for knivstikkingene.
EIRIK BREKKE