De som lar være å stemme ved høstens valg, støtter i realiteten terroristen, mener professor i sammenliknende politikk, Frank Aarebrot.

— Jeg vil gå så langt som å si det. Hvis du vil støtte Anders Behring Breiviks ideer, så holder du deg hjemme valgdagen. Hvis ikke, går du og avlegger en stemme, sier Aarebrot.

— Det er en drastisk ting å si?

— Ja, men terroristens beste venner er hjemmesitterne. Han viser i manifestet sitt at han ikke har tro på demokrati. Dette valget handler om å slutte opp om demokratiet som vår styringsform, sier Aarebrot.

Bedre med blankt

— Hva med dem som ikke kan finne et parti de er enig i?

— Da er det bedre å levere en blank stemmeseddel, eller skrive et budskap på seddelen, slik at den blir ugyldig. Det er en ærlig sak å ikke kunne bestemme seg. Det er ikke en ærlig sak å ikke gidde å stemme, sier professoren.

Han minner på om at man allerede nå kan forhåndsstemme, og at det åpnes opp enda flere forhåndsstemmesteder frem mot valget 12. september.

Juvelen i kronen

Også statsminister Jens Stoltenberg ba i sin appell i går folk til å bruke stemmeretten for å vise sin avsky for terrorhandlingene.— Min oppfordring er enkel: Engasjer dere. Bry dere. Meld dere inn i en organisasjon. Delta i debatter. Bruk stemmeretten! Frie valg er juvelen i demokratiets krone. Ved å delta sier du et rungende ja til demokrati, sa Stoltenberg til de 100.000 som var samlet på Rådhusplassen.

AUF-leder Eskil Pedersen gjentok oppfordringen om å minnes de døde ved å benytte seg av sin rett til å være med å bestemme i lokalsamfunnet sitt. Det samme gjorde alle partisekretærene i de åtte største partiene da de i går ble enige om utsette valgkampstarten til midten av august.

Tror på Ap-opptur

Valgoppslutningen på kommunevalg ligger normalt adskillig lavere enn ved stortingsvalg. I 2007 var det knappe 62 prosent av de stemmeberettigede som deltok.

-Jeg vil bli overrasket og skuffet dersom ikke denne terroraksjonen bidrar til økt deltakelse. Da har terroristen fått det som han ville, sier Aarebrot.

Nettopp fordi han forventer økt deltakelse, tror Aarebrot at Arbeiderpartiet vil gjøre et bedre valg enn under normale omstendigheter.

— Ap har mange velgere som stemmer på dem i stortingsvalg, men som sitter på gjerdet ved lokalvalg. Jeg er ganske sikker på at mange av dem nå vil gå og stemme. Det betyr at Ap vil gjøre et godt valg, selv om de ikke tar velgere fra andre partier, sier Aarebrot.Han mener det er for tidlig å si om Frp vil bli straffet av velgerne fordi Breivik tidligere har hatt tilknytning til partiet.

— Nå er det viktig for partiene å følge den kodeksen for valgkampen som de er blitt enige om. Hvis noen bryter den, kan de bli hardt straffet, sier han.

Hva mener du om Frank Aarebrots oppfordring? Si din mening her.