— Vi har fått kjellertradisjonen opp på bordet, sier Asbjørn Børsheim.

Han er fruktbonde og leder i Hardanger Siderprodusentlag. Børsheim har gjort siderhobbyen til næring, og kan nå smykke flaskene sine med en merking bare forbeholdt det ypperste av norske landbruksprodukter. Til nå er seksten norske mat- og drikkeprodukter godkjent under ordningen, som sammenlignes med merkevarebeskyttelsen til den franske Champagnen.

Kvalitetsstempel

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk overrakte fredag det synlige beviset under en seremoni i Oslo, og omtalte sideren fra Hardanger som Norges champagne.

— Et nøye og langsiktig arbeid for å dokumentere opprinnelse gjør at sideren fra Hardanger får dette kvalitetstempelet, sier Brekk. Han mener merkevareordningen vil styrke konkurransekraften til norske matskatter og drikkevarer.

Hardanger Siderprodusentlag består av 42 medlemmer som nå får eksklusiv rett til å bruke begrepet Sider frå Hardanger i markedsføring. Det betyr at det blant annet stilles krav til at råvarene kommer fra Hardanger og at pressing, gjæring og lagring også foregår lokalt.

Arkiv

Lange tradisjoner

Kunnskapen om fruktproduksjon tok munker med seg til Hardanger på 1300-tallet, og det kan dokumenteres tradisjoner for pressing av epler til juice helt tilbake til 1700-tallet. Siderindustrien i Hardanger hadde sin storhetstid mellom 1890 og 1920, men innføringen av strenge lover for alkoholomsetning førte til at flere produsenter måtte legge ned i 1921.

— Det var forbudstiden som gjorde sider fra Hardanger til en kjellertradisjon, sier Asbjørn Børsheim.

Han er overbevist om at det som nå skjer vil bidra til å styrke Hardanger som reiselivsmål.

— Dette er først og fremst et reiselivstiltak, sier Børsheim.

Han ser for seg at merkevaren Sider fra Hardanger kan bidra til å tiltrekke reisende fra hele verden. Siderprodusentlaget som består av 42 medlemmer har også forhåpninger å kunne tilby turistene å kjøpe minneflasker direkte fra produsentene, slik turister blant annet kan gjøre i franske vindistrikter.

Er eplesider fra Hardanger virkelig Norges svar på champagne? Si din mening i feltet under!