Bergen Energi har tapt millioner på alle innbruddene, og administrerende direktør, Bill Schjelderup, synes bedriften har fått altfor dårlig hjelp av politiet.

Alvorlig

Etter gårsdagens oppslag i BT om at direktøren tilbyr tyvene sydentur med lommepenger, fikk han henvendelser fra fire politifolk, blant annet kriminalsjef Svein Erik Krogvold ved Hordaland Politidistrikt.

— Jeg foreslo at Krogvold kunne være med som reiseleder. Så kan han få oppleve dem på nært hold, sier Schjelderup.

Krogvold tar ikke noen av Schjelderups Syden-forslag på alvor, men ser mer alvorlig på at Bergen Energi ikke har fått mer hjelp.

— Schjelderup har fått medieoppmerksomhet med forslaget sitt, og har dermed oppnådd en dialog mellom bedriften og oss. Det er bra, men de sydengreiene tar jeg ikke på alvor. Det får andre ta seg av, sier Krogvold.

Voldsom økning

Politiet innrømmer at Bergen Energi kunne fått bedre oppfølging.

— Siste gang han hadde innbrudd gikk det for eksempel mange timer før vi kom. Det må vi se på, sier Krogvold.

Tall fra politiet viser imidlertid at problemet med innbrudd i kontorlokaler har gått ned i år, sammenliknet med i fjor. 31. mai 2001 hadde politiet i Bergen fått inn 48 anmeldelser på grovt tyveri fra kontorer. Samme dato i år var tallet nede i 33.

Det ligger an til en økning i det totale antallet anmeldte vinningsforbrytelser i 2002, men det gjelder ikke innbrudd hos privatpersoner eller i næringsbygg.

— Vi har merket en voldsom økning av tyverier på utesteder og barer. Dessuten blir det stjålet flere biler, og vi har flere grove tyverier fra biler, sier Per-Ivar Bøe, politiavdelingssjef for tyveri- og brannavsnittet i Hordaland politidistrikt. Disse tre kategoriene vinningsforbrytelser ligger an til en fordobling sammenliknet med i fjor.

— Men vi skal selvfølgelig jobbe mot prognosen, og vi har sette en positiv utvikling. Den siste uken har det skjedd veldig lite. Vi håper at vi når ser en positiv utvikling som følge av at avdelingen har fått to nye etterforskere, sier Bøe.

Oppklaringsprosenten på vinningsforbrytelser har ligget på omkring 22 de siste tre årene. Bøe har et optimistisk håp om å øke tallet til 25 prosent.

GIR OPP: I helgen var tyver nok en gang på ferde hos Bergen Energi. Nå er administrerende direktør, Bill Schjelderup, villig til å sende tyvene på gratis sydentur for å få fred.
Foto: Helge Skodvin