Mannen eier flere firma i Bergen, tjener godt og har kone og barn. Han er tiltalt for å ha voldtatt en 22 år gammel prostituert kvinne fra Nigeria. Natt til 20. desember i fjor reiste han i drosje med den prostituerte fra Bergen sentrum til sin arbeidsplass i byen.

Kvinnen sier hun ble voldtatt og truet med kniv av forretningsmannen. Han hevder han ble lurt i en felle av den prostituerte og en annen ukjent mann. Rettssaken mot den tiltalte mannen startet mandag.

Hørte stemmer i mørket

Tirsdag vitnet den tiltaltes kone i retten. Hun sa at hun hadde mistanke om at mannen var utro. Den aktuelle natten gikk hun til arbeidsplassen hans. Hjemme lå parets barn og sov.

— Jeg forlot dem, fordi jeg hadde behov for å få klarhet i hvor min mann var. Det var mørkt på kontoret hans da jeg kom dit. Døren var låst, fortalte hustruen.

Hun sa videre at hun gikk inn i en av byggets øvre etasjer, der hun sovnet. Vinduene var åpne.

— Jeg våknet av at det kom en bil. Jeg gikk til vinduet og så en drosje kjøre. Jeg hørte en mann si «Mister, Mister, we need money». Han hørtes ut som en afrikaner som snakket engelsk, men jeg så ham ikke. Han snakket til min mann. Deretter hørte jeg en kvinne si «Forget, forget». Så hørte jeg min mann si «Please go». Jeg ble stresset, fortalte hustruen.

Gikk uten telefon

Hennes forklaring harmonerer med det ektemannen sa i retten mandag. Den tiltalte mannens hustru fikk spørsmål om hvorfor hun ikke ringte politiet da hun hørte at fremmede krevde mannen for penger.

— Jeg hadde ikke telefon med, sa hun.

Ut på natten dro hun hjem etter å ha sett den afrikanske kvinnen og mannen forlate arbeidsplassen til hennes mann. Hun dro fra stedet uten å se til hvordan det gikk med ektemannen.

— Var du ikke redd for at det hadde skjedd ham noe, spurte aktor Benedicte Høgseth.

— Jeg ville bare hjem til barna.

- Men det var to fremmede som var opptatt med å få penger fra din mann?

— Jeg var mer engstelig for barna hjemme, svarte tiltaltes hustru.

Hun fortalte at hun var hjemme ved 04-tiden. Da hadde den prostituerte kvinnen ringt politiet og fortalt at hun var blitt truet med kniv og utsatt for vold av forretningsmannen. Politiet kom til stedet og tok seg inn på mannens kontor. Han lå og sov og ble pågrepet og satt i arrest. Dette visste ikke konen om.

- Ikke påvirket

Neste dag våknet hun, og mannen var ennå ikke kommet hjem. I retten fortalte hun at hun ble bekymret for ham utpå kvelden. Politiet ble kontaktet, og hun fikk bekreftet at han var i live.

Hun fikk ikke vite at mannen var pågrepet og siktet for voldtekt. Hun opplyste ikke politiet om at hun hadde vært vitne til at mannen hennes ble krevd for penger natten i forveien.

— Har du blitt påvirket av tiltalte til å forklare deg feil, spurte tiltaltes forsvarer, advokat Torbjørn Kolås Sognefest.

— Nei, svarte konen og beskrev sin mann som en person som tar avstand fra vold og heller aldri har vært voldelig.

— Jeg kan ikke fatte at han har truet med kniv eller vært voldelig, sa hun.

Reagerte sterkt

Hun fortalte at da mannen kom hjem, så sa han at han hadde vært i bråk med utlendinger om penger natten i forveien. Mobiltelefoner var blitt tatt av politiet, og de involverte måtte forklare seg om hva som hadde skjedd. Derfor hadde mannen blitt sittende på politihuset, fortalte han, ifølge konen.

— Dette stemte jo med det jeg hadde sett, sa hun i retten.

— Men kontaktet du ikke politiet om det du hadde vært vitne til, spurte dommeren.

— Nei, jeg forsøkte å snakke med min mann, men han var vanskelig å nå frem til. Han virket traumatisert, og jeg fikk inntrykk av at det ikke ville bli noen sak. Han var vanskelig å få kontakt med på den tiden.

- Ikke sett kniv

Først i august i år fikk hun vite at mannen var tiltalt for voldtekt, og hun sa at hun reagerte sterkt.

— Jeg vet ikke hva som skjedde der inne, men jeg kan ikke begripe at han har vært voldelig, sa konen.

I retten vitnet også flere andre personer. De har vært i lokalet før voldtekten skal ha funnet sted. Flere av dem sa at de ikke har sett kniv der. Ifølge tiltalen truet mannen den prostituerte kvinnen med kniv. Det er ikke funnet DNA-spor av ham på kniven.

En mann, som arbeider i et av tiltaltes firma, vitnet også. Han forklarte at han hørte en annen mann som snakket engelsk utenfor bygget den aktuelle natten. Han oppfattet at denne mannen, som ikke var tiltalte, virket bestemt. Vitnet kom også med opplysninger som underbygger at tiltaltes kone var til stede om natten. På spørsmål fra tiltaltes forsvarer sa han at han ikke var presset av tiltalte til å vitne.

Ampert i retten

I retten var det tidvis ampert mellom aktor Benedicte Høgseth og tiltaltes forsvarer.

— Politiet har gjort en dårlig etterforskning. Det er de som skal etterforske, ikke forsvaret. De har ikke engang banket på dører i bygget, sier Torbjørn Kolås Sognefest.

— Det er sikkert noe som kunne ha vært gjort bedre i etterforskningen, men politiet har ikke hatt kunnskap om personene som forsvaret har kommet med like før rettssaken startet. Tiltalen som er tatt ut, bygger på øvrige opplysninger i saken, svarer Benedicte Høgseth.

Rettssaken skulle ha vært ferdig tirsdag, men partene kom ikke i mål. Nå forsøker man å finne tidspunkt som passer alle for å få saken avsluttet.