Brenda Little fra Brisbane i Australia kikker seg forvirret rundt. Det er da virkelig her Fisketorget i Bergen, Norway skal ligge? I hvert fall ifølge kart og bilder på nettet. Men det eneste hun ser, er noen skarve krabber utenfor en bod som rigges til. Enda klokken er elleve på formiddagen og Fisketorget egentlig skulle vært åpent.

- Vi tenkte at fisken ville bli renset på bordene der borte, sier Brenda Little og peker på de tildekkede kassene på torgflaten som det sildrer vann fra.

- Det er kummene der det pleier å være levende fisk, forklarer vi.

- Åh? Men hvor er det berømte Fisketorget, da?

- Skuffende

Sammen med mannen Greg er hun på den store europaturen. De har vært på helårsmarkeder i blant annet Wien, Praha og Warsawa med flotte vogner som står ute hele døgnet.

- Latterlig at vognene må flyttes hver kveld, mener Greg Little.

- Vi ser ikke det vi forventet å se. Dette var skuffende, sier konen.

Det er ikke mange ukene siden folk snirklet seg gjennom boder med fisk, suvenirer, softis og spiseplasser. Så broket var torgflaten at byråd Gunnar Bakke siden juni kjempet for et mer ryddig torg.

-  Bystyret har ment at Fisketorget primært skal være en markedsplass for torghandel. Torget har aldri vært tiltenkt en hovedfunksjon som spisested eller restaurant, sa Bakke til BT i sommer.

Holder stand

Første oktober ble Bergen kommune og driftsselskapet Neas enige om åpningstider, og at torgflaten skal ryddes for boder, kummer, bord, benker og telt hver eneste dag fra kl. 16.45. Men som BT skrev den gang, har torghandlerne flere tonn utstyr og vogner som ikke kan flyttes hver dag. De pakket derfor sammen for vinteren for å konsentrere seg om Torghallen.

Den eneste som holder stand på torgflaten er Alf Husebø, men bare i helgene. Fersk fisk, krabbe, reker frem til klokken fire på ettermiddagen, så shines alt opp og vognene trilles inn på lager, forteller Alberto Veroux.

- Folk er overrasket over at vi er de eneste her ute, åtti prosent av dem jeg snakker med lurer på hvorfor det er slik, sier Veroux som har vært i Bergen og på Fisketorget i tre år.

Masse nye kunder

Nå er nesten alle turistene borte, og måneden for den store syretesten for de fire fiskehandlerne i Torghallen er begynt.

- Kommer bergenserne?

- Jeg var veldig spent, men jeg har fått masse nye kunder. Ser ut til at vi skal klare budsjettet og vel så det. Vi tjener nok ikke så mye penger i år, det koster å komme i gang med noe nytt, sier fiskehandler Arnfinn Djukastein.

Fiskehandler Tom Rørnes sier omsetningen er som forventet, men at det er for tidlig å si hvordan året vil ende. Han har alltid likt seg best ute, men nå innrømmer han at det er veldig greit å ha kommet i hus i Torghallen.

- For hver dag som går, blir det kjekkere og kjekkere, sier Rørnes som også opplever flere og flere bergensere i Torghallen.

- Jeg selger mye mer nå enn i fjor både til bergensere og norske helgeturister. Ligger trolig over budsjett, men det er usikkert hva årsresultatet blir. Jeg har invester veldig mye, sier fiskehandler Ragnar Fjellskål.

- Brutalt med åpen plass

Selv om Fjellskål sover godt om natten, får han «ondt» av å se på den åpne plassen.

- Det var brutalt at alle bodene forsvant, sier Fjellskål.

Turistinformasjonen i Bergen opplever at noen stusser på hvor Fisketorget er. - De har gjerne sett bilder på våre hjemmesider og forventer seg noe annet. Men vi får ikke mange spørsmål, forteller avdelingssjef Inger Balean i Turistinformasjonen.

Litt senere støter vi på Brenda og Greg Little igjen inne i Torghallen.

- Virkelig lekkert, sier de og har glemt at de ikke fant Fisketorget i første omgang. - Men hadde vi ikke møtt deg, ville vi gått bort dit, sier Brenda Little og peker mot Zachariasbryggen.