— Som vestlending har jeg ikke vanskelig for å forstå reaksjonene. Men er det noe jeg blir ganske oppgitt over, er det at noen sier det er en Oslo-elite som har sittet og bestemt dette. Jeg tror knapt noen er fjernere fra Oslo-elite enn jeg, sier Liv Signe Navarsete.

— Liker det ikke

I dag er statsrådene Terje Riis-Johansen, Liv Signe Navarsete og Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Hardanger for å møte politikere og lokalbefolkningen.

Klokken 17 i ettermiddag begynte folkemøte i Øystese med en rekke lokale organisasjoner og folkevalgte. Aksjonister hadde tatt plass ved Hardangerfjord hotell og sang i det statsrådene kom til møtet. Men ifølge bt.no sin reporter på stedet er stemningen er rolig.

Navarsete understreket at ingen som gjorde det opprinnelige vedtaket om mastene likte det.

— Dere likte det særdeles lite, og dere har stått i stormen og helt sikkert tatt mye juling lokalt, sa hun til de fremmøtte.

— Det finnes ikke en enkel løsning på denne situasjonen som alle vil applaudere, la hun til.

Politikere sier sjeldent at situasjonen er uakseptabel, men slik er det i denne saken

Karl Eirik Schøtt-Pedersen

Gjør inntrykk

At det lokale engasjementet har satt spor, levnet Navarsete ingen tvil om.

— Det gjør inntrykk på oss når vi møter slikt engasjement som i Hardanger. Slike saker er tøffe, men likevel synes jeg som person, med min bakgrunn, at det er fantastisk at vi har et slikt engasjement, sier kommunal -og regionalministeren.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen benyttet anledningen til å understreke at den planlagte kraftlinjen er svært nødvendig, uansett om den skal gå i sjøen eller terrenget.

— Alle tar lys og varme som en selvfølge, men slik er det ikke nødvendigvis. Det er viktig at vi alle sammen tar inn over oss situasjonen i Bergen. Politikere sier sjeldent at situasjonen er uakseptabel, men slik er det i denne saken, sier han.

— Enkelte vil hevde at det er kraftbehovet i fremtiden som utløser dette, men det er ikke riktig. Situasjonen er slik nå, sier han.

Tidligere på dagen møtte Navarsete og Riis-Johansen pressen Solsevatnet i Ulvik. Til stede var også lokallagsleder Jon Olav Heggseth i Ulvik Sp. Han viste partitoppen sin hvor de planlagte mastene kan komme til å gå hvis ikke regjeringen går inn for sjøkabel.

— Ikke et spill

Liv Signe Navarsete reagerer kraftig på at Senterpartiet er framstilt som om de har jobbet hardere for mastene enn de andre regjeringspartiene.

— Det er en sammenblanding i forbindelse med at Sp har fagstatsråden og selvsagt har ønsket en avgjørelse i saken. Men det er ikke slik at vi har gått lenger enn enn våre venner i regjeringen. Er det noe jeg virkelig reagerer på, så er det at Sp har fått et pådriverstempel. Det er en omskrivning av virkeligheten som jeg bare vil ta avstand fra, sier Navarsete til bt.no.

Hun avviste også at snuoperasjonen er et resultat av politisk spill.

— De som vil spille kan gå hjem og finne frem ludobrettet. Vi driver ikke noe spill i denne saken. Dette er realpolitikk, sier kommunal -og regionalminister Liv Signe Navarsete.