• Det er bakstreversk å motarbeide vindparker langs kysten med argumentet om at møllene er visuelt skjemmende.

ATLE ANDERSSON

Det sier Bellona-leder Frederic Hauge. Han gir full støtte til Natur og Ungdom-leder Ane Hansdatter Kismul som i BT før helgen uttalte at det «er frekt å diskutere vindmøllenes utseende når folk dør av klimaendringer».

Hansdatter Kismul anklaget også vindkraftmotstandere i moderorganisasjonen Norges Naturvernforbund for å løpe gasskraftutbyggernes ærend når de går imot planlagte vindparker.

Bekymringer

— Jeg kan forstå at enkelte er bekymret over utsikten til å få vindmølleparker i sitt lokalmiljø, men folk bør bekymre seg mye mer over effektene av menneskeskapte klimaendringer, sier Frederic Hauge.

BT har den siste tiden skrevet om de mange vindkraftprosjektene som åpnes og planlegges langs norskekysten. Både i Fitjar, Austevoll og Bømlo har enkeltpersoner og aksjonsgrupper gjort det klart at de vil kjempe mot vindparker.

Stortinget har forutsatt at vindkraft innen 2010 skal produsere 3 TWh (terrawatt-timer). Det utgjør et par prosent av det samlede energiforbruket her i landet.

Frederic Hauge mener målsettingen er for lite ambisiøs.

— Vi mener det er potensial for en vindkraft-produksjon på 10-12 TWh i Norge, sier Hauge.

«Bonde-svik?»

Bellona-lederen var i Bergen i går i forbindelse med stiftelsens regionale miljøkonferanser. Hauge mener Bondevik-regjeringen i dag går opp til sin avgjørende miljøpolitiske eksamen. Anledningen er fremleggelsen av forslag til statsbudsjett for 2005.

— Dagen vil avgjøre om vi får et nytt «Bonde-svik». Vi har alt opplevd en dreining i miljøpolitikken som er graverende, hevder Hauge.

Han lister opp regjeringens ja til oljeboring i Barentshavet, ja til fortsatt plutoniumsforskning ved Halden-reaktoren og de stadig synkende bevilgningene til miljøsamarbeidet med Russland som eksempler på det han kaller miljøsvik fra regjeringen.

«FORNEM NØD»: - Folk bør heller bekymre seg over effektene av klimagassutslipp enn estetikken rundt vindparker langs norske kysten, mener Bellona-leder Frederic Hauge.<br/> ARKIVFOTO: Fred Ivar Utsi Klemetsen