Tradisjonen tro blir det arrangert fakkeltog og minnemarkering for jøder i Bergen som ble deportert til tyske konsentrasjonsleirer under annen verdenskrig 26. november.

Men valget av tidligere statsminister Kåre Willoch og SV-leder Audun Lysbakken som hovedtalere, vekker protester.

— Demonisering

— Dette er et tragisk valg av talere. Her bruker man noen av de mest profilerte antiisraelske samfunnsdebattantene i Norge. Det er en hån mot norske jøder å ta dem med på en minnemarkering for jøder som ble deportert under krigen, sier Conrad Myrland i organisasjonen Med Israel for fred.

Myrland hevder at Willoch har drevet en årelang antiisraelsk kampanje, og har såret svært mange jøders følelser opp gjennom årene.

— Willoch har ikke bare kommet med utspill mot Israel, men mot jøder generelt, Willoch skaper hat og uvilje mot Israel og jøder, sier Myrland

- Debatterer gjerne med dem

Kåre Willoch tar kritikken med stor ro, selv om han reagerer på påstandene om at han er kritisk til jøder.

— Det er fullstendig uriktig. Jeg kjenner godt til denne organisasjonen, og vet at den har lett for å forveksle kritikk mot Israels regjering med kritikk mot jøder i sin alminnelighet. Men det er ikke antisemittisme å påpeke at Israel er inne på en farlig vei, sier Willoch.

Han sier at han har debattert mange ganger med "Med Israel for Fred", og gjerne ser at de får ta ordet på markeringen på Møhlenpris, hvis tiden tillater det.

— Men jeg ser deres agitasjon som svært uheldig. Hvis det å kritisere den israelske regjeringens politikk overfor palestinerne er antisemittisk, da rammer jo det alle israelere som også er kritisk til denne politikken, sier han.

Boikotter markeringen

"Med Israel for Fred" er ikke de eneste som har reagert. Musikeren Paul Goldstein, som har deltatt på markeringen siden 2001, har varslet at han vil boikotte arrangementet hvis invitasjonen står ved lag. Arrangørene har også fått en rekke sinte e-poster fra norske jøder.

Nils Fleten i 26. november-komiteen sier at de har tradisjon for å invitere kjente samfunnspersoner, hvorav flere har vært kritiske til israelsk politikk.

— Vi har tidligere hatt både Jo Benkow, Reiulf Steen, Ågot Valle, Torstein Dahle og Svein Alsaker. Lysbakken ble invitert fordi han har lokal tilknytning og er fra Møhlenpris. Willoch er en kjent samfunnsdebattant som er sterkt opptatt av menneskerettigheter, sier han.

Husker deportasjonen

Markeringen blir holdt på Møhlenpris hver 26. november, på datoen da 548 norske jøder ble deportert til tyske konsentrasjonsleirer i 1942. De aller fleste omkom i leirene.

Willoch sier at han husker dagen godt.

— Min far, som var med i motstandsbevegelsen, kom farende hjem for å redde noen jødiske naboer av oss. Heldigvis var de allerede i sikkerhet, forteller 84-åringen.

— Vil du snakke om det i talen din?

— Det vet jeg ikke. Jeg har ikke skrevet den ennå. Mitt oppdrag er å snakke om antisemittisme, og jeg har jo tenkt å holde meg til saken. Det er meget å lære av det forferdelige som skjedde på denne tiden, sier Willoch.

Hva mener du om at Willoch skal tale? Si din mening under!

KLAR TIL DEBATT: Kåre Willoch (84) har vært i debatt med israelsvenner før. Her deltar den tidligere Høyre-statsministeren på avisen Norge IDAG sin Israel-debatt i 2009. Motdebattant var Anita Apelthun Sæle. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN