I dag klokken 8 samlet forhandlingsdelegasjonene fra de tre sentrumspartiene seg på ordfører Kristian Hellands kontor. De tre partiene ønsker å opptre samlet i de kommende forhandlingene om makt og posisjoner i Bergen.

Kristelig Folkeparti er sterkt i tvil om hva partiet skal gjøre etter et historisk dårlig valgresultat. Med bare fire plasser i bystyret, følte ordfører Kristian Helland i går natt at han ikke lenger har velgernes tillit.

Det kan bety at Helland ikke fortsetter som ordfører, selv om han kunne fått flertall i ordførervalget i bystyret 27. oktober.

Men dette handler ikke bare om ordførervalget. Også byrådets skjebne ligger i hendene på sentrumspartiene, med KrF i spissen.

Dersom Krf vil, tyder mye på at det sittende byrådet overlever, men i svært svekket forfatning. Arbeiderpartiet og KrF tapte tross alt åtte plasser i bystyret etter gårsdagens valg.

Klokken 9 møtte de tre sentrumspartiene Arbeiderpartiet for de aller første sonderinger.

Etter sentrumspartienes sonderingsmøte med Arbeiderpartiet i morges sa byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til bt.no.

— Jeg arbeider fortsatt for å hindre at det blir et mørkeblått byråd i Bergen. Ingen ting har i så måte endret seg i forhold til i går kveld. Men dersom vi skal fortsette i byråd må det være et grunnlag. Det er dette vi jobber med å avklare nå.

Anne-Grete Strøm-Erichsen dro i formiddag til Oslo for å delta på Arbeiderpartiets sentralstyremøte. Mens hun er i Oslo skal Ap møte SV for å avklare om det er grunnlag for at det sittende byrådet kan fortsette.

Etter møtet mellom sentrumspariteten og Ap i morges sa sittende ordfører Kristian Helland at han ikke opplever det som moralsk problematisk å fortsette som ordfører etter velgernes nådeløse dom.

— Det er ikke direkte ordførervalg i Bergen. Velgerne stemmer på partier og ordførervalget avgjøres i bystyret. Men jeg ser at valgresultatet kan oppleves som et press, sier Helland.

— Ønsker du å fortsette som ordfører i Bergen de neste fire årene?

— Det spørsmålet ønsker jeg ikke å svare på. KrF skal opptre ansvarlig. Nå trenger vi noen dager til å tenke oss om før vi tar stilling til hva vi skal gjøre.

Klokken 10.30 gikk Kristian Helland og andre sentrale folk i KrF i møte med Høyres byrådslederkandidat Monica Mæland og Høyres ordførerkandidat Herman Friele.

Også dette er et sonderingsmøte.

MØTE: Kristian Helland, Monica Mæland og Herman Friele møttes i dag.
JAN M. LILLEBØ