• Vi medgir at heisene våre er slitte og at vi har sakket litt akterut. Men nå er Voss i skuddet som aldri før, og snart får vi ny ekspressheis, sier disponent Per Inge Brekke i Voss Fjellheisar som svar på kritikken.

Brekke har akkurat lest artikkelen i den engelske avisen The Guardian som omtaler Voss som «frosset i tid», med antikvariske heiser og ikke-eksisterende uteliv . Han mener at artikkelen er langt mer positiv enn bt.nos referat kan gi inntrykk av.

– Journalisten sier at han koste seg og gjerne kommer igjen. At han satte fingeren på en del punkter som ikke var så positive, har jeg ingen problemer med. Vi innrømmer at vi har sakket akterut, men dette er vi i ferd med gjøre noe med, sier Brekke.

Han peker på den nye ekspressheisen i Bavallen, som står ferdig til neste sesong. Heisen koster 40 millioner kroner og vil redusere heistiden til toppen fra dagens 15 minutter til fem minutter.

– I tillegg har nye snøkanoner gjort oss i stand til å utstede snøgaranti, noe som er viktig for utenlandske besøkende. At det er lite folk i bakker og barer en hverdag er et problem vi deler med alle norske skisteder, og en halvliter øl koster mindre på Voss enn på Zachen – for ikke å snakke om på Hilton-hotellet i London, påpeker Brekke.

Han mener problemene på Voss startet tidlig på 80-tallet.

– På 70— og 80-tallet gikk reiselivsnæringen som en kule. Så fikk vi en periode der hyttebygging ble populært, men på det området rådde det restriksjoner på Voss. Dermed ble vi akterutseilt i forhold til steder som Geilo og Hemsedal, og besøkstallene sank. I en anstrengt økonomisk situasjon er det vanskelig å investere. Men nå er situasjonen snudd: Det bygges hytter som aldri før, vi har fått golfbane og det investeres flere titall millioner i hotellene, sier Brekke.

– Jeg er overbevist om dersom Voss hadde vært med på det toget som gikk på slutten av 70-tallet, hadde vi hatt 10.000 hytter i stedet for 2000 i dag. Og da ville trafikkgrunnlaget for reiselivsnæringen vært et helt annet, sier Brekke.

Han frykter ikke at artikkelen i The Guardian skal påvirke innrykket av britiske turister.

– Nei, tvert i mot. Vi nærmer oss 25.000 gjestedøgn fra Storbritannia, og forhåndsbestillingene ser bedre ut enn noensinne.

PÅ OFFENSIVEN: Disponent Per Inge Brekke (t,h.) og teknisk sjef Inge Grevle. ARKIVFOTO: ARNE HOFSETH