Den 29 år gamle kvinnen var på vei hjem søndag morgen da hun vurderte om hun skulle våge seg inn i gangtunnelen. Hun har forklart til politiet at hun stolte på at det var trygt å ta gangveien under Haukeland sykehus fordi et skilt ved inngangen til tunnelen sa at den er videoovervåket.

Tryggheten viste seg å være falsk. Et stykke inn i tunnelen skal en mann brutalt ha overfalt henne bakfra og voldtatt henne. Og det finnes ingen film av overgrepet. Det er ikke noe kamera i tunnelen.

— Skiltet bør ned

— Hun følte seg trygg på grunn av dette skiltet. Vi kommer til å ta dette opp med sikkerhetsavdelingen på Haukeland sykehus. Skiltet bør ikke henge der når det ikke lenger er kamera i tunnelen, sier politioverbetjent Tove Lian Mathiesen ved vold- og sedelighetsavdelingen i Hordaland politidistrikt.

Hun vil ikke mene noe om hvorvidt sykehuset bør henge opp nye kamera, men hun vil forsikre seg om at Haukeland tar ansvar for at ingen føler falsk trygghet på grunn av et skilt som ikke stemmer.

— Det er tre år siden det var kamera i tunnelen, og en rein glipp at skiltet fremdeles henger der. Sikkerhetsavdelingen vil nå fjerne skiltet umiddelbart, sier Mona Høgli, informasjonsdirektør i Helse Bergen.

Overvåkingssystemene ved sykehuset ble oppgradert for tre år siden, og utstyret i gangtunnelen ble nedprioritert fordi kameraene hyppig var utsatt for hærverk.

— Det var et stort problem at kameraene ble knust eller sprayet på av taggere. Opplegget fungerte ikke, og da var det også falsk trygghet. Kameraene ble fjernet, og vi skulle selvfølgelig ha fjernet skiltene samtidig. Det må vi bare beklage, sier Høgli.

Skiltene ble fjernet i går.

Hjelp av forbipasserende

Da kvinnen kom seg ut av tunnelen etter den rystende opplevelsen søndag, ble hun tatt hånd om av en tilfeldig forbipasserende. Han kontaktet politiet, som plukket opp kvinnen og tok henne med til voldtektsmottaket på Legevakten.

— Hun var veldig oppskaket etter det hun hadde vært utsatt for, men hun får oppfølging og hjelp fra voldtektsmottaket, sier Lian Mathiesen.

Kvinnen har forklart til politiet at mannen som overfalt henne var i 30-årene. Hun har beskrevet at han var skallet, omkring 1,80 høy, at han hadde dongeribukse og en rød hettegenser med mørke striper.

— Vi har ikke mye å gå etter i denne saken, så vi trenger publikums hjelp. Vitneobservasjoner tyder på at han har oppholdt seg i området Haukeland/Fløen en stund denne morgenen, sier Lian Mathiesen.

Politiet ber folk som har hørt eller sett noe interessant i området i tidsrommet 08.30 til 10.00, ta kontakt med Hordaland politidistrikt.

Rune Berentsen