61-åringen ble lørdag morgen pågrepet av politiet.

— Voldtekten skal ha skjedd fredag kveld, og ble meldt i løpet av natten, sier politiførstebetjent Carl-Petter Leganger ved Hordaland politidistrikt.

Den voldtektssiktede pasienten er avhørt av politiet, men ikke fremstilt for varetektsfengsling.

— Mannen er fortsatt siktet for voldtekt, men er ikke lenger i politiets varetekt. Jeg vil ikke si noe mer om omstendighetene rundt dette, sier politiadvokat Magne Sylta.

Politiet etterforsker fortsatt saken. Etter hva BT kjenner til, er det sikret tekniske bevis som underbygger at det har vært seksuell omgang mellom de to pasientene.

- Har det vondt

Ledelsen ved Helse Bergen nekter å kommentere voldtektsanmeldelsen.

— Det som gjelder våre pasienter er omfattet av taushetsplikten. Det som skjer på Sandviken kommenterer vi kun til de instansene som skal vite om det, ikke til offentligheten, sier informasjonsdirektør Mona Høgli.

Både 61-åringen og 21-åringen som mener seg voldtatt, var pasienter på en korttidsavdeling ved Sandviken sykehus.

— Hun har det svært vondt, sier en kilde som har kontakt med kvinnen til BT.

Den anmeldte 61-åringen er tidligere kjent for politiet.

Han har flere ganger blitt hentet av politiet etter å ha stukket av fra Sandviken sykehus, og er også pågrepet for ordensforstyrrelser og rusmisbruk.

Flere kvinner skal ha oppfattet mannen som ubehagelig og sjikanerende, men dette skal være episoder av en langt mindre alvorlig karakter enn det han nå er siktet for.

Flere voldtektsforsøk

Det har de siste årene vært flere tilfeller av seksuelle overgrep ved norske psykiatriske sykehus.

  • I august fikk Sykehuset Telemark i Skien krass kritikk fra Helsetilsynet, etter at en ung kvinne var forsøkt voldtatt av en medpasient ved en psykiatrisk klinikk. Helsetilsynet refset sykehuset for å ha uforsvarlig lav bemanning da overgrepet skjedde.
  • I mars skal en psykisk syk kvinne i 30-årene blitt forsøkt voldtatt av en medpasient på en avdeling underlagt Sykehuset Østfold. Ifølge VG skal det bare ha vært tilfeldigheter som forhindret mannen, som ble siktet for voldtektsforsøket, fra å fullbyrde voldtekten.
  • Helsetilsynet i Østfold startet full gransking av saken. Ifølge VGs kilder ved sykehuset skal det angivelige overgrepet ha skjedd da en gangvakt i strid med reglene forlot plassen sin i noen minutter.
  • I 2003 anmeldte en kvinnelig pasient ved en psykiatrisk avdeling ved sykehuset i Haugesund en medpasient for voldtekt. Kvinnen skal ha våknet av at en mann i 30-årene lå i sengen hennes. Saken ble i 2004 henlagt av politiet etter bevisets stilling.
Rune Nielsen