• Dessverre er mange bergensere for lite flinke til å rydde opp etter seg. Mange kaster boss rett på gaten, og voksne er ofte de verste.

ATLE PEDERSENBJØRN ERIK LARSEN (foto)

— Min mor jobber i Bergen kommune, men hon e' ikkje så flink te å rydde.

Vi skal ikke røpe hvem som så det, men oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit fikk raskt respons fra barna på Nattland skole da Bergen kommunes Naturvettaksjon ble offisielt åpnet på skolen i går.

Alle skolene i Bergen er invitert til å være med på Naturvettaksjonen, og i kommunen er det flere avdelinger som deltar: Samferdsel, Oppvekst og Grønn Etat. Langs hovedårene sørger Statens vegvesen og innleide mannskaper for at Bergen skal skinne.

Aktive ryddere

Elever og lærere på Nattland skole stilte mannsterk med grønne hansker og boss-sekker. De saumfarte området rundt skolen etter (egne) og andres etterlatenskaper. Og det var ikke småtterier ungene fant og fikk ryddet av veien. Skolen har utmerket seg med stort engasjement i miljøarbeidet i området Nattland / Sedalen. Det var derfor åpningen av årets aksjon var lagt dit.

— Boss som flyter rundt er utrolig stygt og ødelegger enhver idyll. Vi vil ikke at avfall skal ødelegge den vakre byen vår, vi har alle et ansvar for å holde byen og naturen i Bergen ren. Naturvettaksjonen gir oss anledning til nettopp å vise ansvar på en praktisk og nyttig måte, formante oppvekstbyråden.

Lov å kjefte

— Det handler mye om bevisstgjøring og om å skape gode holdninger. Derfor må vi begynne i barnehagen og fortsette i skolen, slik at dere barn og unge tar med dere kunnskap, ferdigheter og holdninger inn i det voksne livet. På den måten kan dere bli flinkere enn foreldregenerasjonen deres i forhold til å vise naturvett. Og husk: Det er lov å kjefte på voksne når de kaster boss på gaten eller i naturen, sa Hans-Carl Tveit.

— I dagens forbrukersamfunn produserer vi altfor mye boss og vi er for lite flinke til å gjenvinne det som kan brukes på nytt. Alle må vi bli flinkere til å kildesortere og vi må få bedre kildesorteringssystemer der også plast kan gjenvinnes, sa han.

Bergen kommune har en egen vassdragsplan. I den forbindelse er det lagt vekt på opprydding langs bekker og vassdrag. Mange skoler har adoptert vassdrag i sine nærområder - også Nattland skole. Her ryddes det boss og klippes busker, dessuten registrerer og måler elevene blant annet vannkvalitet og fiskebestand.

DET ER LOV å kjefte på voksne som kaster boss fra seg, sa oppvekstbyråd Hans-Carl Tveit til Oliver (til v.) og Karoline.

UNGENE FANT mye boss rundt Nattland skole, selv om de er flinke i det daglige til å holde rent. Her er det Elise og Karen, begge 10 år, som rydder opp i vått og ufyselig vær.