— Det virker som vitnet ikke har fortalt alt hun vet. Hun virker å være redd, skrev politioverbetjent Svein Fammestad i rapporten sin etter å ha avhørt kvinnen som den siste tiden før drapet var kjæreste med den drapstiltalte 44-åringen. Fammestad mente kvinnen var redd for en mann som også er vitne i saken.

Kvinnen var i Norge i september, og ble avhørt med 44-åringens forsvarer til stede. Hennes forklaring ble i dag lest opp i retten.

Kvinnen forklarte seg om sitt forhold til den tiltalte, og beskrev ham som en snill og hjelpsom mann. Hans forretningsdrift ville hun imidlertid ikke uttale seg særlig om, utover at hun trod-de 44-åringen hadde forretninger med Harald Bakkebø.

- Stikker ikke nesen i andres saker

— Jeg mener de hadde forretninger sammen, men jeg har ikke helt peiling på hva det var. Jeg stikker ikke nesen i andres ting. Jo mindre du vet, jo lenger lever du, sa kvinnen, som også forklarte at hennes mann ble drept for tre år siden, og at hun etter det ikke legger seg i andres saker.

Hun kjente ikke Bakkebø godt, men var blitt fortalt at han var millionær, og at han skjulte seg for Interpol.

— Derfor fikk han foretatt en plastisk operasjon. Han skulle gjemme seg et sted, sa kvinnen i avhøret.

Hun forklarte at 44-åringens kamerat, som har forklart seg for retten tidligere, stadig snakket om at Bakkebø ville drepe 44-åringen.

— Av og til sa han det, og av og til sa han at NN (44-åringen) ikke måtte være redd.

Kvinnen fikk beskjeden om at kjæresten hadde skutt Bakkebø av den samme kameraten, to dager etter at han reiste fra hennes hjem siste gang.

Ville ikke fortelle

Hun bekreftet også at mannen hadde ringt henne flere ganger senere, men nektet å si hva de hadde snakket om.

— Jeg må leve i Latvia etterpå, og jeg har ikke lyst til å løpe rundt og være redd. Jeg tror ikke det har betydning for saken. Hvis jeg begynner å snakke, kan folk tro at jeg vet noe, og at jeg har snakket, sa kvinnen til politiet.

Hun benektet at mannen hadde truet henne, men etterforskeren som avhørte henne satt altså igjen med en klar oppfatning av at kvinnen var skremt.

- 44-åringen var redd

Kvinnen forklarte også, som 44-åringen, at han følte seg forfulgt etter et møte han hadde med kameraten to dager før drapet skjedde, og dagen før han reiste hjem til Norge.

— Han kom tilbake utpå natten, og var helt skjelven. Han sa han hadde satt fra seg bilen et stykke unna, og at jeg ikke måtte røre den.

Kvinnen trodde først ikke på kjærestens historie om at han var blitt forfulgt.

— Men da jeg så hvor redd han var, trodde jeg ham, sa hun i avhøret.

Kvinnen selv ble også skremt, og torde ikke kjøre 44-åringen til flyplassen neste morgen. Hun fikk en kamerat til å skysse ham i stedet.

Betrodde seg til kamerat

Før kvinnens politiforklaring ble lest opp, var også flere vitner som var innkalt av tiltaltes forsvarer inne i retten. Blant dem var en kamerat som har kjent 44-åringen i 20 år.

Han hadde en klar oppfatning av at noe var i veien med 44-åringen de siste månedene før drapet.

Han konfronterte ham med det, og 44-åringen skal da ha betrodd seg til ham og sagt: ”Jeg tror rett og slett at Harald kommer til å ta livet av meg”.

Kameraten snakket med 44-åringen på telefon bare en halvtime før drapet. Da skal de ha avtalt å møtes dagen etter.

Omkring halvannen time senere ringte 44-åringens bror for å fortelle hva som var skjedd.

— Det var helt uforståelig. Jeg kan ikke forstå annet enn at det har vært et forferdelig uhell, sa kameraten i retten i dag.

ÅSTEDET: Grafikken viser hvordan drapet skjedde. Trykk på knappen over bildet for å se større versjon.
ÅSTEDET: Harald Bakkebø ble skutt og drept i denne brakken. Den tiltalte hevder drapet skjedde fordi han følte seg truet av Bakkebø, og ville skremme ham.
Arne Nilsen