Det var natt til 2. juledag i fjor at en mann ble sparket og slått mens han lå på dansegulvet på Catten Nightclub på Os.

Mens han lå bevisstløs på dansegulvet, skal angrepene ha fortsatt.

Offeret selv, en mann 20-årene, har sagt til BT at han tror volden skjedde fordi han er homofil.

Skal ha hørt tilrop

Etterforskningen av saken er nå i sluttfasen. Det opplyser påtaleansvarlig for saken, politifullmektig Sigurd Granli i Hordaland politidistrikt.

Politiet har arbeidet med hatvold som en av mange mulige teorier for hvorfor volden skjedde.

En mann i 20-årene er pågrepet og siktet i saken. Granli opplyser at «flere andre» er avhørt med status som mistenkt, men han vil ikke si verken kjønn eller antall på de mistenkte.

De skal ha vært i følge med den siktede mannen, som nekter straffskyld.

Siktelsen dreier seg om legemsbeskadigelse etter den «mildeste» delen av bestemmelsen i straffelovens paragraf 229.

— Ett vitne har forklart seg om at volden kan ha en relasjon til fornærmedes legning. Andre vitner mener episoden kan ha en annen forklaring, uten at jeg vil gå nærmere inn på det, sier Granli.

I forbindelse med voldsepisoden mener det ene vitnet å ha hørt et tilrop angående offerets legning.

— Vi har ikke konkludert med hva som er motivet for volden. Generelt er det slik at vold motivert av for eksempel legning eller religion er en skjerpende omstendighet, opplyser Granli.

Skjerpende omstendigheter vil typisk bety lenger straff.

Dagens straffelov har ikke en egen, spesifikk paragraf om hatkriminalitet. Det kommer i den nye straffeloven, som ennå ikke er vedtatt.

Sprikende forklaringer

Politifullmektig Granli sier det er en del sprikende forklaringer i saken. Det gjelder også hvor mange som angivelig var med på voldsutøvelsen.

I utgangspunktet ga politiet uttrykk for at volden var begått av flere i fellesskap, men vitneforklaringene er ikke entydige.

— Vi må huske på at voldsepisoden skjedde på et fullt dansegulv og på et utested med berusede mennesker. Det er litt sprikende forklaringer i saken, avslutter Granli.