Er du blant dem som hiver innpå med vitaminpiller for å holde deg frisk? Du kan like gjerne kaste pengene ut av vinduet, konkluderer undersøkelsen som er foretatt av forskere ved Oxford University i England.

"Vitaminpiller har ingen forebyggende effekt mot sykdommer som kreft, slag eller hjerte— og karsykdommer," heter det i rapporten, som nylig ble publisert i det engelske vitenskapstidskriftet, The Lancet.

Undersøkelsen ble foretatt blant en gruppe på 20.000 mennesker i alderen 40-80 år. Halvparten ble gitt daglige doser med vitamin C, E og beta-karoten (vitamin A) over en periode på fem år. Resten av gruppen fikk piller uten vitamintilskudd.

Forskerne fant at de som ble gitt vitaminpiller, verken var friskere eller bedre rustet mot sykdommer. De fant at sjansen for å få astma, kreft, slag eller andre hjertesykdommer var like stor enten du tok vitaminpiller eller ei. Anbefaler ikke kosttilskudd

— Dette er i tråd med den dokumentasjonen vi legger til grunn for våre anbefalinger, sier avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Arnhild Haga Rimestad til Bergens Tidende.

Sosial- og helsedirektoratet er skeptiske til bruken av kosttilskudd og multivitaminer, og mener det gir svært liten effekt for folk flest.

— For de aller fleste er dette bortkastet penger, sier Rimestad, og forklarer at folk får i seg nok næringsstoffer gjennom et vanlig, normalt kosthold.

— Men vi anbefaler tran fra du er seks uker gammel, og folat (vitamin B) for gravide kvinner, for å forebygge mot ryggmargsbrokk. Dette har vi mye dokumentasjon på, sier Rimestad.

Hun ber også folk være forsiktig med overforbruk av vitaminer.

— Meget høye doser med mineraler og vitaminer kan gi alvorlige skader, opplyser Rimestad

Kraftig vekst

Salget av kosttilskudd har nærmest eksplodert i Norge i løpet av de ti siste årene. I fjor ble det solgt vitaminer og mineraler for 1,4 milliarder kroner. I 1991 var omsetningen på 480 millioner.

Den Landsomfattende Norkost-undersøkelsen fra 1997 utført av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, viser at en av to nordmenn spiser kosttilskudd ukentlig. En av tre drikker tran. Ifølge markedsanalyse-instituttet, GFK Norge, heller nordmenn i seg tran for 250 millioner kroner årlig. Det tilsvarer fem millioner flasker med tran.

— Markedet for helsekostprodukter er i sterk vekst. Den største forbrukergruppen på kosttilskudd er de over 60 år. De står for 50 prosent av markedet, sier daglig leder Jørn Lunde ved GFK Norge.

- Spis heller frukt og grønt

Førsteamanuensis Bjørn Bolann ved Institutt for klinisk biokjemi ved Universitetet i Bergen mener den britiske undersøkelsen ikke er oppsiktsvekkende.

— Det er foretatt lignende undersøkelser i USA, som også konkluderer med at vitaminpiller ikke har noen som helst forebyggende effekt mot sykdommer, sier Bolann.

Han er selv svært skeptisk nordmenns storforbruk av kosttilskudd.

— Det gir ingen virkning. Det blir som å ha litt ekstra olje på bilen, men den går ikke fortere for det, sier han.

— Hva med de som kun lever på pølser og pommes frites?

— De bør begynne å spise frukt og grønt og komme seg ut å jogge, mener Bolann, som sier et bredt sammensatt kosthold ikke kan erstattes av piller.

— Hva med C-vitaminer når du er forkjølet?

— Mange tar gjerne et såkalt "C-vitaminsjokk" når de brygger på en forkjølelse. Men det ikke dokumentert at C vitaminer har noen effekt mot forkjølelse, sier Bolann.

fakta/kosttilskudd

  • En av to nordmenn spiser kosttilskudd hver uke. En av tre drikker tran.
  • I fjor ble det omsatt kosttilskudd for 1,4 milliarder kroner.
  • Forskere er enige om at folk bør drikke tran, som inneholder A og E vitaminer, samt fiskefett. På landsbasis blir det omsatt fem millioner flasker med tran.
  • Gravide kvinner, eller kvinner som prøver å få barn bør ta folat (vitamin B), for å hindre misdannelser av foster.

Kilder: GFK Norge, Norkost-undersøkelsen 1997

RO: – Undersøkelser som sier kosttilskudd ikke har noen effekt, tar vi med knusende ro, sier Ronny Sandvik ved Kinsarvik Frukt.
FOTO: VEGAR VALDE