Mandag 19. oktober i fjor havnet et håndskrevet brev på kontoret til rektor Kåre Lutro på Søfteland skule.

«Skolen brenner, bomber og flammer og blod en del. Ingen stopper oss torsdag 22. oktober».

Brevet førte til at skolen ble stengt. Elevene ble sendt hjem og bevæpnet politi overtok i skolegården.

Uniformert politi i stuen

Politiets jakt på gjerningsmenn førte dem til flere ungdommer på Os. En av dem var en 18-åring som hadde vært elev der tidligere.

— Jeg satt i stuen og så på TV da det ringte på døren. Jeg ble sjokkert da jeg så to uniformerte politifolk komme inn, sier 18-åringen.

Han sitter på advokatens kontor og forklarer med spak stemme det som hendte da han første gang kom i kontakt med politiet.

Han er tynn, hengslete og korthåret. Han bruker få ord.

  • Politifolkene ville snakke med meg om trusselsaken på Søfteland. De ville ikke si så mye mer. De lurte på om jeg kunne ha noen opplysninger.

Politiet fikk noen navn og 18-åringen ga løfter om at han skulle ta kontakt igjen dersom han hørte noe.

Jeg kunne aldri truet rektoren på Søfteland. Jeg hadde det bra på skolen og har aldri hatt noe mot Kåre Lutro.

Anonym 18-åring

Har du dårlig samvittighet?

Dagen etter, torsdag 22. oktober, sent på kvelden, tok 18-åringen turen til Os lensmannskontor.

  • Jeg hadde med meg noen flere navn. Mens jeg satt der ble jeg arrestert. Politiet spurte om jeg hadde dårlig samvittighet for noe. Jeg fikk vite veldig lite, sier 18-åringen.

I politirapporten står det at han ble pågrepet av politiet klokken 23.00 den kvelden.

Et vitne hadde kommet med avgjørende opplysninger til politiet. Vitnet sa hun hadde overhørt 18-åringen si til noen ungdommer i Os sentrum at han hadde vært med på å skrive et brev som ville føre til at skolen ble stengt.

  • Jeg trodde jeg skulle få slippe raskt ut igjen og var fortvilet da jeg måtte sitte i arresten natten over. Fulle folk rundt lå og skrek. Vaktene var frekke. Det var umulig å sove, forteller han.

Nazimiljø

Dagen etter gikk med i avhør. 18-åringen nektet for at han hadde skrevet noe trusselbrev.

  • Jeg kunne aldri truet rektoren på Søfteland. Jeg hadde det bra på skolen og har aldri hatt noe mot Kåre Lutro, sier han.

Lørdag 24. oktober ble han fremstilt for fengsling. Han møtte glattbarbert på hodet, ikledd en lang, mørk frakk.

18-åringen erkjente fortsatt ikke straffskyld for brevskrivingen, men ble fengslet i en uke.

Dagen etter skrev media at den trusselsiktede hadde flere profiler på internett med rasistisk og nazistisk innhold . Disse opplysningene ble interessante siden trusseldatoen i brevet var den dagen skolen skulle feire FN-dagen.

— Jeg har ikke noe å gjøre med et nazimiljø. De bildene jeg har lagt ut på nettet, blant annet av en katt og noen nazisymboler, er ment som humor. Jeg har flere utenlandske venner, sier 18-åringen oppgitt.

Uken han satt fengslet gikk for det meste med til å lese, se på TV og røyke. Han hadde ingen kontakt med de andre fangene og ba om å bli luftet alene.

Til forskjell fra i arresten, så var vokterne i Bergen fengsel hyggelige.

— Det var uvirkelig å være fengslet. Jeg visste jeg var uskyldig. Jeg tenkte mye på hva familien min og vennene mine ville tenke.

I løpet av uken han satt fengslet fikk 18-åringen truslene godt inn både i hodet og fingrene.

  • Jeg måtte skrive trusselsetningen gang på gang på gang med ulike penner. De skulle granske håndskriften min, men det var jo ingen likhet. Uansett hvordan jeg skrev det.

- De vet sannheten

Etter en uke ble han løslatt. I tiden som gikk hørte han svært lite fra politiet. I forrige uke kom den offisielle beskjeden om at politiet hadde henlagt saken.

  • Saken har tatt veldig lang tid. Det har vært en belastning for meg å være siktet for noe jeg ikke har gjort, selv om flere og flere har begynt å tro på min versjon, sier 18-åringen.

Advokaten Kjetil Ottesen sier han har inntrykk av at saken har samlet støv på lensmannskontoret i flere måneder.

  • Med tanke på alderen til min klient, er det kritikkverdig at politiet har brukt så lang tid. Vi kommer til å kreve erstatning for uken han satt fengslet, sier Ottesen. **Les også:

Innrømmer det tok for lang tid**

18-åringen har et klart budskap til dem der ute som har skrevet trusselbrevet:

— Jeg håper de har dårlig samvittighet. De vet selv hva som er sannheten.