Julen er en høytid for god, fet mat som kan bringe med seg flere ubehageligheter enn et par ekstra kilo.

— Mange tømmer ut fettet i vasken eller toalettet. Det kan føre til at rørene tetter seg, og kloakken kommer tilbake opp gjennom sluken eller toalettet. Det er ikke spesielt behagelig å våkne opp til 1.juledag, sier ingeniør i vann- og avløpsetaten Yvonne Hetlevik.

— Skjer hvert år

Hun forteller at dette er et problem hele året, men at det blir ekstra merkbart i julen når alle spiser den samme, fete maten og gjerne har mye rester. Noen kan til og med bli rammet av naboens dårlige utslagsvaner.

— Ja, hvis mange i nabolaget heller fettet i vasken, går det ut over den som bor nærmest avløpsrøret, sier hun.

I 2014 er det foretatt 209 registrerte spylinger som ikke har vært planlagt. Dette er blant annet på grunn av fett.

— Vent til fettet stivner

— Hvert år fører dette til mange ekstra oppdrag for oss som kunne vært redusert dersom folk var litt mer oppmerksomme, sier hun.

Oppfordringen fra avløpsekspertene er enkel.

— Ikke hell matrester og fett ut i vask eller toalett. La fettet avkjøle seg i pannen for å størkne. Tørk av med tørkepapir og kast det i bosset. Flytende fett kan også samles i tomme melkekartonger, sier Hetlevik.

Rottemat

Mens julefettet skaper hodebry for vann- og avløpsetaten, utgjør det et festmåltid for rottene som lever i avløpsnettet.

— Rottene er veldig glade i matrester og fett, og jo mer man kaster i avløpssystemet jo bedre levevilkår vil rottene ha, sier hun.

På ett år kan et rottepar og deres unger bli til omlag tusen nye rotter.

— Det er med andre ord mange gode grunner til å vise fettvett, sier hun.