Fredag ble den 36 år gamle mannen varetektsfengslet i fire uker i Bergen tingrett. Han har den siste tiden vært innlagt ved Sandviken sykehus. Oppførselen hans i retten tydet på at han ikke hadde det godt, selv om han svarte greit på spørsmål.

NÆRE PÅ: Brannen ved Korskirken var en av mange i Bergen natt til 29. august.
HANNE LOUISE ÅKERNES (ARKIV)

— Rydde i sprøyter

— Først må han få behandling ved Sandviken sykehus og bli frisk. Så får politiet be om at han varetektsfengsles. Man fengsler ikke syke mennesker, sa forsvarer Jostein Alvheim, uten å få medhold.

36-åringen har innrømmet at han tente på to bosspann ved Straxhuset tirsdag kveld denne uken. Han skal ha forklart at han gjorde dette fordi han ønsket å rydde opp i brukte sprøyter på stedet.

Da politiet kom frem, ble han pågrepet.

- Ville ringe brannvesenet

Onsdag og torsdag uken før var det seks branner på ulike steder i Bergen. Politiet mistenkte ham raskt for disse brannene. Siktelsen lyder på skadeverk og grovt skadeverk.

Se kart og bilder fra brannstedene

Klokken 23.15 onsdag kveld: Et bosspann sto i full fyr utenfor Johanneskirken. 36-åringen har innrømmet at han var på Nygårdshøyden på vei til sentrum denne kvelden.

Halvannen time seinere, klokken 00.50, brant det i et bosspann på Nedre Korskirkeallmenningen. I avhør har han innrømmet at han var ved brannstedet.

— Jeg ville ringe brannvesenet, men klarte det ikke, skal han ha fortalt politiet.

Så, etter et opphold på to timer og ti minutter, startet en serie branner fra Danmarks plass til Laksevåg.

Husker ikke

Klokken 03.00 brant det i bosspann i en bakgård til Fjøsangerveien 30.

03.27 ble det meldt om brann i et bosspann i undergrunnen til Danmarks plass.

03.53 brant et bosspann utenfor Lien 8B.

04.00 kom det melding om brann utenfor Frydenbølien 17.

De andre brannene husker han ikke noe fra.

Øvet på telefon til 112

Halvannen time etter brannen i Frydenbølien ringte mannen brannvesenet hjemmefra. Etter det BT kjenner til, skal mannen ha forklart at han tok denne telefonen for å øve seg på å ringe 112-sentralen.

— Vi er fornøyd med at retten ga oss medhold i fengsling. Skadepotensialet ved ved Korskirkeallmenningen og Staxhuset var stort, og vi frykter at han kan tenne på igjen, sier Elise Rolstad, politijurist ved allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon.

Politiet er svært interessert i å finne ut hva han gjorde fra han var på Nede Korskirkeallmenningen til han ringte brannvesenet.

Samme mønster

Bergen tingrett skriver i fengslingskjennelsen at det er sannsynlighetsovervekt for at 36-åringen står bak alle syv brannene. De følger samme mønster. Vitner har også sett en mann løp fra brannstedet på Nedre Korskirkeallmenning. Beskrivelsen kan stemme med 36-åringen.

Han kan også ha vært ved brannstedet på Nygårdshøyden. Mannen er også straffet for å ha tent på en sykkel tidligere. Ifølge retten fremstår telefonen til brannvesenet om morgenen som irrasjonell.

— Vi skal iverksette flere etterforskningsskritt. Blant annet vil vi innhente trafikkdata fra telefonen hans og se utskrift fra kontoen for å se hvor han har vært i det aktuelle tidsrommet, i tillegg til videoovervåking og vitneobservasjoner, sier Rolstad.