— Han gjorde jobben sin på en god måte. Jeg vet ikke hvorfor han sitter her i dag.

Det forklarte en tidligere kollega av Tor Bertelsen da ankesaken i Borgarting lagmannsrett fortsatte mandag.

- Han herset med alle

Bertelsens forhold til sin tidligere sjef Ove Kjell Hole var ett av temaene som ble belyst mandag.

Vitnet, som har jobbet i Bergen tingrett siden 1985, forklarte at hun selv hadde hatt en dyptgående konflikt med Hole da han var avdelingslederen hennes i 2006.— Han herset med meg. Han herset egentlig med alle som jobbet i ekspedisjonen. Først ga han meg veldig mange arbeidsoppgaver for å prøve å overarbeide meg, men jeg klarte å gjøre dem. Så begynte han å ta fra meg arbeidsoppgaver. For mitt vedkommende gikk det så langt at jeg tenkte jeg måtte finne meg en annen jobb.

I 2006 gikk hun til bedriftslegen, forklarte hun. Det resulterte i at hun fikk bytte avdeling.

— Er din situasjon et spesielt tilfelle, spurte Bertelsens advokat Arvid Sjødin.

— Nei det er det ikke.

- Amper stemning

En annen tidligere kollega av Bertelsen, som nå er avgått med pensjon, forklarte seg også for lagmannsretten over telefon.

— Jeg synes Bertelsen måtte tåle ufattelig mye og likevel skulle gå med rettet rygg og sitte som dommer i saker, forklarte den tidligere saksbehandleren.

Hun beskrev forholdet mellom Bertelsen og hans tidligere sjef Hole som anspent.

— Det følte vi som jobbet på avdelingen. Man kan trygt si at det forholdet var ganske anstrengt til tider. Det ble vel slik at det var noe amper stemning av og til, sier kollegaen gjennom ti år.

- Bedt om å overvåke

Hun fortalte at Bertelsens tidligere sjef Hole ba henne og kollegaene holde øye med Bertelsen, notere når han kom og gikk, og registrere eventuelle klager.

— Vi skulle rapportere om personen Bertelsen. Jeg synes det er helt utrolig. Det synes jeg ikke hører hjemme på noen arbeidsplass, aller minst i en tingrett. Jeg går ikke og overvåker mine kollegaer, det har jeg aldri gjort.

Lagdommer Jørgen Brunsvig spurte vitnet hvem det var som ba om rapporteringen.

— Den ene gangen ble vi kalt inn til den øverste ledelsen, som var Bjørnøy (sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, red. anm.), og så var det Hole.

- Han skulle vekk

Hva tror du er årsaken til at vi sitter her i dag, spurte Bertelsens advokat Arvid Sjødin.

— Jeg sitter med et inntrykk av at ledelsen ville kvitte seg med Bertelsen koste hva det koste ville. De klarte aldri å komme overens med Bertelsen og fikk det for seg at han skulle vekk. Så har det gått slik som det har gått, og jeg synes det er forferdelig trasig.

Hun beskriver Bertelsen som en veldig ålreit kollega og en folkelig mann.

— Dommerne er en spesiell rase. De hever seg kanskje litt over «vanlige folk». Bertelsen spiste som regel lunsj sammen med saksbehandlerne, mens dommerne gikk i biblioteket og hadde sin egen lunsj.

Hole skal etter planen forklare seg for retten onsdag. Sorenskriver Bjørnøy skal også forklare seg før prosedyrene starter fredag. Hun er til stede som Statens representant i saken mot Bertelsen.