Den unge Høyre-politikeren var en rask tur på toalettet før bystyret skulle tre sammen igjen etter lunsjpausen, da han kom i snakk med mannen.

— Han sto og bablet noe uforståelig først, før han sa at jeg "ikke hadde lenge igjen". Da fanget han oppmerksomheten min, og jeg spurte om hva han hadde i sekken, sier Frølich, som fikk til svar at den var full av sprengstoff.Han ba om å få se i mannens ryggsekk. Den var full av sammenrullede plastposer.

Det beroliget ikke Høyre-politikeren, som tok kontakt med politiet og varaordfører Tor Woldseth. Han og partienes gruppeledere besluttet raskt at bystyresalen skulle evakueres.

Handlet på autopilot

— Når en person oppfører seg så merkelig, og i tillegg sier det han sier, så følte jeg at jeg var nødt til å reagere. Det blir som å si at man har en bombe med seg i sikkerhetssjekken på flyplassen. Da må man ta sine forholdsregler, sier Frølich, som har fått massiv støtte på sosiale medier for sin håndtering av hendelsen.

— Jeg handlet på autopilot, og hadde gjort det samme igjen, legger han til.På gaten utenfor Det gamle rådhus sto mannen midt i folkemengden. Der foretok Frølich og tidligere Fana-lensmann Norvald Visnes (H) en sivil arrestasjon av mannen.

Den pensjonerte politiveteranen ble stående og snakke med mannen i flere minutter, før mannen til slutt ble pågrepet av politiet.

— Det var ikke nødvendig med maktbruk. Vedkommende forholdt seg rolig, sier Visnes.

Kunne vært utløser

Han beslagla også mannens mobiltelefon, da han tok den opp av lommen.

— Ut fra opplysningene som forelå på det tidspunktet, var det nødvendig. Dersom det hadde vært en person med sprengstoff, kunne mobilen ha vært en utløsningsmekanisme, sier Visnes.

Hva de to snakket om, vil ikke politiveteranen kommentere.

— Det får bli mellom oss to og politiet. Han hadde behov for å prate, og jeg lyttet, sier han.

Peter Christian Frølich sier opplevelsen var ubehagelig, spesielt med tanke på at to av Arbeiderpartiets representanter befant seg på Utøya 22. juli.

— Hele greien er utrolig trist. Jeg har sympati også sympati overfor mannen. Han bør vekte sine ord bedre i fremtiden, sier Frølich.