Hadde kommunal— og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) jobbet i det private næringslivet, kunne hun ha fått sparken for å ha tatt imot gullarmbånd i gave.

Det mener en rekke større bedrifter som VG har vært i kontakt med.

Å ta imot et gullarmbånd som er verdt rundt 26.500 kroner slik Navarsete gjorde da hun var samferdselsminister, er langt over grensen for hva som er tillatt i privat sektor i næringslivet.

Både Storebrand, Hydro, GE Moneybank og flere andre bedrifter opererer med en øvre gavegrense på 500 kroner, altså 26.000 mindre enn verdien på gaven som Navarsete fikk fra Aker Yards. Noen bedrifter har også innført nulltoleranse for gaver.

— En gave verdt 26.000 kroner er langt over våre grenser, både for å gi og motta. Det er en god tommelfingerregel at hvis du føler du må takke, bør du egentlig si nei takk, sier informasjonsdirektør Thomas Knutzen i Hydro. Han mener at en «Navarsete-episode» i Hydro i verste fall ville ført til en oppsigelse.

I en spørreundersøkelse som InFact har gjort for avisen, svarer 44 prosent at de har svekket tillit til Sp-lederen etter gavebråket. Over halvparten sier at det er helt uakseptabelt at hun tok imot gullarmbåndet.

For de andre to statsrådene som er innblandet i gaveskandalen, sier 37 prosent at de har mindre tillit til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og 33 prosent at de har mindre tillit til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap)

Hva mener du om gavebråket? Si din mening her.