• Lenge før Øyvind Bjarte Madsen ble skutt, sa tiltalte nummer tre at han ønsket å drepe noen for å komme i fengsel og bli avruset.

Det hevdet ett av de sentrale vitnene i Åsane-saken, en alenemor som tidligere var god venn med tiltalte nummer tre. Like før hun skulle vitne i byretten, fikk hun besøk av en hel gjeng utstyrt med kastekniver og kjettinger. Det har vært spekulert i om hun er blitt påvirket til å forklare seg til fordel for drapstiltalte Tor Helge Flaten og Jarle Olsen, noe hun selv benekter på det sterkeste.

Som en bror

I lagmannsretten i går fortalte hun at Flaten var som en bror for henne, mens hun beklaget at hun i det hele tatt var blitt kjent med tiltalte nummer tre. Han skal ha fortalt henne at det var han som skjøt Øyvind Bjarte Madsen. Hadde han ikke kommet med denne betroelsen, ville hun ha sluppet å bli dratt inn i drapssaken, påpekte hun. Og mens hun i byretten gråt og unnskyldte seg overfor tiltalte nummer tre, hadde hun i lagmannsretten ingen betenkeligheter med å sverte sin tidligere kamerat:

— Han er så grådig våpenfiksert og kynisk. Han sa mange ganger at han hadde lyst til å drepe noen, for å komme til avrusing. Det har jeg vitner på. At jeg ikke har sagt dette tidligere, skyldes at jeg ikke har kommet på det før, sa 31-åringen, som sa rett ut at hun hatet tiltalte nummer tre.

Skrev lapp til aktor

«Still meg spørsmål om NNs (navnet på tiltalte nummer tre) ønske om å drepe, til Tossens (Tor Helge Flatens, red.mrk) fordel», skrev hun på en lapp som hun ga aktor, statsadvokat Gert Johan Kjelby, i en pause.

— Jeg vil gjerne utdype dette punktet. Det viser jo hva tiltalte nummer tre kan få seg til å gjøre. Og det vil være til Tossens fordel, forklarte hun.

Ble aggressiv

Hun ble aggressiv da forsvareren til tiltalte nummer tre, advoakt Kaj Wigum, konfronterte henne med tidligere avgitte politiforklaringer der hun hadde sagt at det virket som om noen prøvde å ødelegge for tiltalte nummer tre.

— Det er helt feil, sier jeg jo, freste 31-åringen.

Fakta/åsanedrapet

  • Jarle Olsen og Tor Helge Flaten ble i Bergen byrett dømt til henholdsvis 21 og 18 års fengsel for drapet på Øyvind Bjarte Madsen. Olsen var ikke på åstedet, men ble funnet skyldig i å ha planlagt den kaldblodige likvideringen. Han nekter for å ha bestilt drap, men sier nå at han sendte Flaten ut for å banke Madsen.
  • Den tredje tiltalte ble dømt til åtte års fengsel, for medvirkning til grov legemsbeskadigelse. Både han og Flaten har innrømmet at de var til stede da Madsen ble skutt, men begge hevder at det var den andre som gjorde det.
  • Hele Åsane-saken har vært preget av frykt, trusler og stadig endrede forklaringer. I ankesaken som pågår i Gulating lagmannsrett, står slaget om hvem som skal bli trodd.