130 saueskaller, litervis med blod og to kvinner og to menn «korfestet» på scenen. Det var litt av «sceneshowet» til Gorgoroth da de opptrådte i Polen nylig. Showet ble for sterkt for den katolske innehaveren av konsertlokalet. Han anmeldte bandet til polsk politi.

Til NRK Sogn og Fjordane i går sa vokalisten «Gaahl» i bandet at han tar anmeldelsen med knusende ro. — Produsenten «Metalmind» kjøpte sauehodene på et slakteri. Her er det ikke snakk om at vi har plaget noen dyr, var sangerens kommentar. Han bekreftet imidlertid at bandet eventuelt kan bli siktet for brudd på blasfemiparagrafen i Polen.

Nytt i Øst-Europa

— Gorgoroth har spilt flere ganger i Bergen, men har på ingen måte hatt et slikt sceneshow. Det ville nok både publikum og arrangør ledd av. Årsaken er enkel: Sånt er et tilbakelagt stadium i Norge og i de fleste vestlige land, sier musikkjournalisten med lang fartstid og kjennskap til blackmetalmiljøet, Einar Engelstad, til Bergens Tidende.

Opprinnelig var blackmetal såkalt undergrunns der hensikten var å sjokkere for å oppnå publisitet.

— Mye av dagens blackmetalmiljø er blitt stuerent i musikk-Norge og får til og med offentlig støtte, sier Engelstad, som mener bandet har oppnådd akkurat hva de var ute etter.

I tidligere Øst-Europa er situasjonen en annen. Der finnes det fortsatt opprørsk punkemiljø og også såkalt opprørsk satanistmiljø. For dem er dette fortsatt nytt og spennende, sier Engelstad.

For å få PR

— Det Gorgoroth har gjort i Polen, er ene og alene for å få oppmerksomhet. Kynisk og greit har de hentet frem sauehoder og saueblod, og hengt noen mennesker opp på kors. Sånt sjokkerer fortsatt i katolske Polen. Dermed får bandet publisitet. Det er det de har vært ute etter. Og det er det de har oppnådd, sier Engelstad.

— Men hvor alvorlig mener de dette med makabre effekter og en slags flørting med satanismen?

— Det stikker like dypt som merkene på t-skjortene, mener Engelstad.

Polsk presse er imidlertid voldsomt opptatt av Gorgoroth etter konserten. Ifølge NRK Sogn og Fjordane kan det sammenliknes med oppmerksomheten såkalte satanister fra Bergen fikk tidlig på 1990-tallet i forbindelse med kirkebrannene og drap i miljøet.

IKKE AKKURAT POLSKE FAKTER: Gorgoroth har spilt flere ganger i Bergen, men har på ingen måte hatt et sceneshow som i Polen. Her fra en konsert på Garage.