DREPT: Anja Weløy Aarseth
Privat/politiet

Politiadvokat YngveSkovlyi Sunnmøre politidistrikt møtte pressen utenfor politihuset i Ålesund torsdag morgen.— Det er en lettelse at vi har tatt ham. Samtidig er det ingen lettelse når en tenker på hvor vanskelig dette må være for foreldrene, sier han.

Tips fra annet politidistrikt

23-åringen har forklart i avhør at han var ruspåvirket da han drepte AnjaWeløy Aarseth (21) . Politiet vil ikke fortelle hva han var ruset på.

På spørsmålet om 23-åringen har erkjent straffskyld, svarer Skovly at de ikke har kommet så langt i avhøret ennå.

Avhørene skal ha gått greit. Siktede forklarer seg om det som har skjedd på Aksla, men det vil ikke politiet gå ut med.

— Vi fikk tips om ham i går ettermiddag, fra et annet politidistrikt. Han ville ha blitt avhørt før eller siden uansett, sier Skovly.

23-åringen kommer opprinnelig fra Romsdal.

Polititips og DNA-treff

Onsdag formiddag var det ingenting som tilsa at det skulle komme en pågripelse etter drapet på den 21 år gamle studenten.

Men to faktorer gjorde at politiet fikk et avgjørende gjennombrudd — og kunne sikte mannen.

Tipset fra et annet politidistrikt var den ene.

Uavhengig av dette tipset var politiet og Folkehelseinstituttet i gang med å sjekke DNA-funn på funnstedet på Aksla med politiets eget DNA-register. Et par timer etter tipset fra det andre politidistriktet - og helt uavhengig av hverandre - kom det melding om et treff på denne mannen.

— I forbindelse med en annen sak denne personen har vært involvert i, tok en av våre tjenestemenn DNA-prøve av denne mannen. Det ga treff på DNA vi hadde sikret oss fra funnstedet, opplyser Skovly.

Kobles til ransforsøk

Etter en kort tids spaning på vedkommende i Ålesund, ble mannen pågrepet kl. 17.25 to-tre kilometer vest for Ålesund sentrum.

Etter pågripelsen viste det seg at mannens utseende stemte med beskrivelsen av mannen som skal ha forøkt å rane en kiosk i nærheten av der Anja Weløy Aarseth startet joggeturen sin onsdag kveld i forrige uke.

— Utseende stemte med beskrivelsen av mannen som utførte dette ransforsøket. Vi tror det er samme mann, sier politiadvokat Yngve Skovly.

Etter forsøket på å rane kiosken i nærheten av Høgskolen i Ålesund, er det mye som tyder på at mannen har rømt opp på Aksla. Her tror politiet at han helt tilfeldig traff på den 21 år gamle studenten som ble funnet drept lenger vest på fjellet.

— Det er ingenting som tyder på at det var noen forbindelse mellom siktede og offeret, opplyser politiet.

Håpet som slo inn

Skovly innrømmet onsdag at løsningen kom tidligere enn det han hadde trodd.

— Jeg trodde ikke på en løsning i dag. Vi håper selvsagt i slike saker at vi finner tekniske bevis som er i vårt register, men jeg har ikke våget å tro på det. Jeg har forberedt på at vi kanskje måtte innhente et stort antall DNA-prøver før vi eventuelt fikk et treff. Men heldigvis tok vedkommende tjenestemann en DNA-prøve av mannen da han var involvert i en annen sak, sa politiadvokaten etter pågripelsen.