Det er stort miljø for luftsport på Voss. Medlemmer fra to flyklubber, en fallskjermklubb og en forening for paraglidere samlet seg på Bømoen flyplass onsdag ettermiddag.

— Vi vil gjerne vite hva som har skjedd. Vi bearbeider situasjonen nå, det er ikke så mye mer vi kan gjøre, sier Jan Fredrik Fleischer Tønjum, leder i Voss flyklubb.

Den savnede 33-åringen var medlem i klubben og klubbvenner kan nå komme til åpne klubblokaler på Bømoen.

— Veien blir til mens vi går i dag, det er ikke helt klart hva vi gjør utover dagen. Men vi har allerede nå åpent klubbhus for de som trenger det, sier Tønjum.

Melder ikke fra

Blant det klubbmedlemmene har snakket sammen om, er at de omkomne ikke ble meldt savnet før tirsdag formiddag.

TUNG DAG: Etter at 33-åringen og 48-åringen ble funnet døde klokken 11.49 i dag samles klubbvenner på Voss. Jan Fredrik Fleischer Tønjum, leder i Voss flyklubb, sier folk har behov for å snakke sammen. 
GEIR MARTIN STRANDE

Ulykken skjedde mandag ettermiddag.

— Du må ikke melde fra til noen på slike turer. Det er som å ta en båt ut på havet, du trenger ikke så si at du drar og hvor du drar. Om det bør være sånn er noe folk diskuterer, sier Tønjum.

Terje Sandvik, operativ leder i Hardanger mikroflyklubb, var onsdag ettermiddag i kontakt med politiet for å tilby hjelp.

— Dette er en trist hendelse. Folk har samlet seg og tar vare på hverandre og på familiene, sier Sandvik til NTB.

Mikroflyene er enkle farkoster, og de er ikke ukjent med uhell. Det er likevel fire år siden noen har omkommet i Norge i ulykker med slike fly, sier Sandvik til NTB.

Var pilot

Også medlemmer i Hardanger Mikroflyklubb samles i kveld for å være sammen i en tung stund.

— Det er mange som ønsker å møtes og har mange som har behov for å være sammen, sier Frode Rønhovde, formann i Hardanger Mikroflyklubb.

Mange av de som har vært medlemmer av klubben i mange år og kjenner hverandre godt.

Rønhovde bekrefter at den omkomne som var pilot på flyet er medlem hos dem.

To representanter fra mikroflyseksjonen til Norsk luftsportforbund er på Voss for å kartlegge omstendighetene rundt ulykken.

Begge har solid fly- og flyteknisk bakgrunn.

Sikrer informasjon

Onsdag var én av dem sammen med politiet på Stora Volavatnet.

— Det som er vårt anliggende er å se på det flytryggingsmessige. Vi vil forsøke å sikre det vi trenger av informasjon for å danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier fagsjef Tom Bjerke.

Han vil ikke gå inn på hvilke undersøkelser hans mannskaper vil gjøre, men sier det ikke er uvanlig at politiet i sin etterforskning også konfererer med dem.

Ting de kan se etter, er hvorvidt flyet har vært nedi bakken før det krasjet, og hvilken vinkel det har styrtet i. Ved å sjekke om det er skader på propellen og motoren kan de finne ut av hvorvidt motoren har vært i gang eller ikke når flyet har krasjet.

Luftsportforbundet kobles inn i forbindelse med fallskjerm, hang- og paragliderulykker, samt mikroflyulykker. Andre småflyulykker ivaretas av Statens havarikommisjon for luftfart.