Lønnen er for dårlig, det er for få folk på jobb. Strikken kan ikke strekkes lengre før det går ut over politiets rykte blant publikum. Det er både politimester Ragnar Auglend og leder i politiets fellesforbund enige om.

I kveld møttes de to til debatt i BTVs nye programsatsing Agenda. Temaet var den svake bemanningssituasjonen i Hordaland politidistrikt, der stadig flere politifolk nekter å bruke fritiden sin på å jobbe overtid. Det har skapt trøbbel for ledelsen i politidistriktet.

Vanskelig kabal

– Vi bruker stadig mer av ressursene på å legge kabelen for hvordan bemanningen skal gå opp, sier politimesteren.

Ivar Hellene fra Politiets Fellesforbund mener det bare er et tidsspørsmål før det er full krise i Hordaland politidistrikt.

– Noe må gjøres før jul, ellers er det fare for at politiet ikke har muligheten til å gjøre de oppgavene de er satt til. Vi har strukket strikken veldig langt nå. Snart vil situasjonen få konsekvenser for politiets rykte, noe som vil ta år å bygge opp igjen, sier Hellene.

Han viser til at det i fjor på denne tiden var 96 oppdrag i løpet av en måned som politiet ikke hadde tid til å ta seg av. I september i år har det vært 417 oppdrag som politiet ikke har kunnet prioritere.

– Uten å skremme publikum, så tror jeg at situasjonen snart vil få betydning for liv og helse, sier Hellene.

Auglend er enig i at strikken er strukket til det maksimale, men sier at politiet fortsatt klarer å rekke over sine hovedoppgaver som er liv og helse og de store kriminalsakene.

– Mange av de sakene vi ikke har tid til, er i sjangeren høy musikk fra fester og lignende. Likevel er det grenser for hvor lenge situasjonen med liten bemanning kan fortsette, sier Auglend.

–De tar ikke telefonen

Etter BTV-programmet fikk politimesteren spørsmål om hva som er årsaken til at det ikke er nok folk på jobb. Forklaringen han gir er at man ikke har nok ansatte, og at det er vanskelig å få folk til å jobbe overtid.

– Men har du ikke anledning til å beordre dem?

– Ja, men da må man nesten få tak i dem. De svarer jo ikke på telefonen, sier Auglend.

Ivar Hellene bekrefter at stadig flere av tjenestemennene i Bergen verner mer om sin fritid.

– Jeg forstår godt at mange av dem har telefonen avskrudd når de har fri, sier han.

– Hva skal til for å løse problemene i politiet?

– En anstendig lønn på 450.000 kroner i grunnlønn, og mindre press på helgejobbing og overtid, sier Hellene.

Auglend er enig i at lønnen er for dårlig.

– Lønnsutviklingen har ikke vært god nok de siste årene, sier politimesteren.

Her kan du se kveldens Agenda.

Hva bør gjøres med politimangelen? Bruk kommentarfeltet til å uttrykke din mening.

"IKKE POLITIMESTERENS FEIL": Det er ingen isfront mellom Ivar Hellene (t.h.) fra Politiets Fellesforbund og politimester Ragnar Auglend. - Det er ikke politimesterens feil at vi har dårlige lønn- og arbeidsvilkår. Det er politikerne som ikke bryr seg, sier Ivar Hellene.
Bjørn Erik Larsen