En eske med tre pistoler og en mengde patroner ligger mellom sjåfør— og passasjersetet i kommandobilen. Oddvar Flåm, utrykningsleder ved brannstasjonen på Flesland, er sjåfør og har stoppet bilen ved den stiplede linjen som markerer overgangen til rullebanen.

— Er det mulig å få en rask tur på rullebanen, spør han flytårnet over radioen.

Våpnene er med for å kunne jage vekk fugler. Nå er det imidlertid andre ting Flåm skal se etter når han skal kjøre en runde på rullebanen.

— Jeg skal se om det ligger ting på rullebanen som ikke skal være der. Det kan være stein eller ting som flyene har mistet, sier han.

Alt over fire millimeter må fjernes fra rullebanen, fordi det kan ødelegge jetmotorene til flyene.

God fart på rullebanen

Flåm får godkjennelse fra tårnet og kjører ut på den tre kilometer lange rullebanen.

— Den har en høydeforskjell på ni meter, forteller Ivar Samset fra passasjersetet og peker fremover mot den tydelige dumpen på rullebanen.

Samset er til vanlig personalsjef ved Flesland, men denne ettermiddagen er han vikarierende flyplassjef. Også ledere trenger ferie.

Poenget er å skremme dem vekk

Oddvar Flåm, utrykningsleder

Kommandobilen akselererer nedover den rette rullebanen.

— Av og til gir jeg gass. Flyene kommer fort, så jeg må jo holde dem bak, sier Flåm og ler.

— Nei da, jeg har full kontroll, sier han.

Minst en gang i løpet av hvert skift må utrykningslederen ta en inspeksjonsrunde på rullebanen.

Fugleplager

Flåm kjører kommandobilen over rullebanen, uten å finne noen gjenstander denne gangen.

VIP-ROMMET: Mens du må vente ved gaten, kan noen få gjester vente i dette rommet før de skal ut og fly. Flesland har et eget VIP-rom for statsledere og kongelige.
SILJE KATRINE ROBINSON

Når han kommer til taksebanen, stopper han bilen, lader pistolen og går ut på asfalten. Han sikter mot himmelen, og så kommer det et smell som minner om en kinaputt, som skal skremme bort eventuelle fugler.— Det er mest måker og viper. I perioder må vi skyte dem, men vi vil helst ikke det, sier Flåm.

— Poenget er å skremme dem vekk, så de ikke bygger reir, forklarer Samset.

Det er spesielt om våren de plages av viper som vil lage reir.

— Da er det en som kjører rundt hele dagen og passer på, sier Flåm.

Travelt i tårnet

Oppe i kontrolltårnet sitter flygelederne og følger med på hver eneste bevegelse til fly og helikoptre i nærheten. De må vite hvor maskinene er til enhver tid.

Birthe Heggren er en av flygelederne på jobb denne ettermiddagen, og har ansvar for all trafikken på bakken. Hun trives godt med den ansvarsfulle jobben.

— Det er travelt til tider, slik som i sted, men ikke stressende, sier hun.

Det er artig med fly

Ole Magnus Ørsnes, stuer

Ved siden av henne sitter Tor André Mikkelsen og dirigerer flyene i området. Han har god utsikt fra det 33 meter høye tårnet. Toppetasjen er merket med 8. etasje i heisen, som ikke blir brukt av alle.

— Det er folk her som går trappen og som ikke har brukt heisen på mange år, forteller Samset.

Mikkelsen er imidlertid ikke en av dem.

— Jeg gikk trappene i hele fjor, men har ikke vært like sprek i år, sier han.

Flyentusiast

Inne i bagasjehallen kommer kofferter og bager langs transportbåndet før stuerne laster dem om bord i vogner som skal bringe dem videre til flyene.

SPESIALBAGASJE: Denne lille chihuahuaen skal ut og fly, og må tilbringe flytiden i lasterommet sammen den vanlige bagasjen.
SILJE KATRINE ROBINSON

Lyden av transportbåndet og smell fra kofferter som slenges på vognene, fyller rommet. På den ene vognen, som er på vei til rullebanen, stikker en gul koffert ut og ser på et tidspunkt ut som den skal falle av.— Det går bra, forsikrer tekniker Kjell Drange når han ser det.

Like ved jobber Ole Magnus Ørsnes. Han har deltidsjobb som stuer ved siden av studiene, men jobber fulltid nå om sommeren. Han synes det beste med jobben er å arbeide ute med flyene.

— Det er artig med fly, det er derfor jeg er her. Jeg har en litt over normal interesse for det, sier han.

INGEN HØYDESKREKK: Når flygelederne skal ha full kontroll på flyene og helikoptrene, er det viktig med god sikt. Vegard Bu vasker vinduet på toppen av det 33 meter høye kontrolltårnet.
SILJE KATRINE ROBINSON