I fjor var det Malahat Nasibova fra Nakhchivan Autonomous Republic i Aserbajdsjan som ble tildelt Rafto-prisen.

— Hun er nå på møte i Vilnius med Human Rights House Network. Der er også Raftostiftelsen representert, sier Therese Jebsen, daglig leder av Raftostiftelsen.

Kan støtte og beskytte

Nasibova er bare en av mange prisvinnere som følges opp av menneskerettsorganisasjoner som Raftostiftelsen.

— Det er viktig å knytte henne tett opp mot internasjonale nettverk for å tilføre mer ressurser, men også for å beskytte henne, sier Jebsen.

Raftostiftelsen har kontakt med alle som har mottatt prisen siden 1999. Behovet for støtte varierer fra område til område.

— Mange av prismottakerne har behov for støtte videre og med de begrensede ressursene vi har, bidrar vi der vi tror vi kan hjelpe mest, sier Jebsen.

Bredt engasjement

Stiftelsen har ikke direkte kontakt med Aung San Suu Kyi, men veldig tett kontakt med eksilburmeserne og eget Burma-kontor i Raftohuset.

— Vi feirer fødselsdagen hennes hvert år og har kampanjer for å få henne satt fri, sier Jebsen.

I tillegg til Burma, er stiftelsen opptatt av situasjonen i Nord-Korea. Dette blir tema på en konferanse i London i desember. Raftostiftelsen har et godt samarbeid med Chatham House, Royal Institute of International Affairs.

Prisvinner til Bergen

Neste måned går BIFF av stabelen i Bergen og et eget program for dokumentarfilmer om menneskerettigheter går av stabelen for fjerde gang. Det såkalte Checkpoint-programmet skal dele ut en egen pris og juryens leder er iranske Shirin Ebadi som mottok Raftoprisen i 2001 . Hun kommer til Bergen 20. oktober.

— Dokumentarfilmer er et effektivt medium, og vi har fått satt fokusert på viktige saker som f.eks. kurdersaken gjennom vårt samarbeid med Piraya Film, sier Jebsen.

Flere av filmene er prisbelønte og vist i mange land.