— Det er så vidunderlig deilig å slippe tidsklemmen, sier den 37 år gamle læreren fra Bønes. I påsken tusler sønnen Johannes André (2 1/2) rundt på tunet til besteforeldrene på Voss. Mamma Kariann velger å bruke nesten all sin tid med gutten dette året. Sammen med ektemannen Kjartan går de mot strømmen, og velger kontantstøtte fremfor barnehageplass.

— Nå slipper vi stress og kav i dagliglivet. Jeg er fornøyd med at jeg hoppet av jobbkarusellen dette året, sier Kariann Slettemark.

- Tragisk Høyre-utspill

Ettbarnsmoren kaller det «tragisk» at også fremtredende Høyre-politikere vil avvikle kontantstøtteordningen.

Adjunkten var i jobb det første året etter fødselspermisjonen. I fjor bestemte Kariann seg for å være hjemme, og heller ta imot kontantstøtte frem til Johannes blir tre år gammel.

Hun tror ikke det er best for sønnens utvikling at han tilbringer dagene i vanlig barnehage.

— Johannes André får dekket sosiale behov sammen med andre barn på småbarnstreff og babysvømming. Vi går også i åpen barnehage noen timer hver dag. Her treffer vi også mødre og barn med innvandrerbakgrunn, sier hun.

— Like viktig er det at Johannes får ro. Vi tar tingene i hans tempo. Og det er fantastisk å få være til stede i en fase av barndommen der utviklingen eksploderer.

«Politisk ukorrekt»

— Når støtten er på 3300 kroner måneden er det vel mange som ikke har råd til å bruke ordningen?

— Kontantstøtten burde egentlig vært omdøpt til barnehagerefusjon. Siden det offentlige subsidierer hver barnehageplass med 8000 kroner, burde kontantstøtten vært like stor. Da ville valgfriheten vært reell. Jeg har mange venninner som gjerne skulle vært hjemmeværende når barna er små, men som ikke råd til det, sier Slettemark.

— Hva med likestillingsperspektivet? Du risikerer å tape karrieremuligheter og går glipp av pensjonsopptjening?

— Det er nok politisk ukorrekt å si det, men for meg er det ingenting som kan måle seg med å være hjemme med Johannes André. Jeg nyter heller dagen i dag fremfor å bekymre meg for karrieren.

— Jeg har lite til overs for dem som vil frarøve mødre og fedre denne fantastiske muligheten til å være hjemme med egne barn. Foreldre er de som er best skikket til å ta vare på barna. Våre mødre kjempet og vant mange viktige slag for sine døtre når det gjelder rettigheter i arbeidslivet og ellers i samfunnslivet, men nå har pendelen svingt for langt motsatt vei. Vi har langt på vei mistet muligheten til å oppdra egne barn, sier Kariann Slettemark.

Paul S. Amundsen