KAREN TJERNSHAUGEN

— Det har vært et utrolig engasjement fra Alexanders venner, også i ettertid. Vi trodde dette skulle stilne etter at virvaret rundt begravelsen og minnestunden var over, men heldigvis bryr folk seg fortsatt. Dette er helt avgjørende for oss, forteller Alexanders far, Kjell Berge, til BT.

17. mai var en tung dag for familien Berge. Da ville yngstesønnen fylt 16 år hvis han hadde fått leve. Men 26. oktober i fjor omkom Alexander i en sykkelulykke på crossbanen ved Bergenshallen.

Spilte inn cd

Sorgen er fremdeles vanskelig å bære for foreldrene Irene og Kjell og storebror Christer (19). Men støtten fra Alexanders venner og klassekamerater, sammen med innsatsen fra Kalandseid idrettslag, gjør livet etter døden lettere for familien.

Til nå er det skrevet over 1000 hilsener på minnesiden som venner har opprettet på Internett. Kamerater har spilt inn en egen sang til Alexander på cd, og de kommer stadig på besøk til foreldrene. På Apeltun skole, der Alexander skulle vært elev i 10. klasse, er et eget bord fylt med dikt, hilsener og lys. Alle spillerne på Branns A-lag har signert en keeperskjorte som er stilt ut i monter på idrettslagets klubbhus. Og på minnefondet som familien har opprettet i sønnens navn, står det nå 38.000 kroner.

— Vi ville ha noe som kunne leve videre etter Alexander. Allerede før begravelsen var huset så fullt av blomster at det nesten ikke var mulig å komme inn her, og det hadde ingen hensikt at vi skulle få flere. Vi syntes det var bedre å opprette et minnefond i samarbeid med fotballgruppen til Kalandseid idrettslag, sier Irene Berge.

Årlig minnecup

I vinter arrangerte idrettslaget på eget initiativ en fotballcup til minne om Alexander. Nå skal pengene i fondet gå til å arrangere «Alexanders vennskapscup» - en årlig innendørs fotballcup - og et eget keepertreningsprogram for lokale talenter. Alexander var nemlig en aktiv idrettsungdom som elsket å spille fotball. Drømmen var en gang å bli keeper på det engelske laget Chelsea.

— Vi er opptatt av at Alexander ikke har levd forgjeves, og vil huske på alt det han har lært oss og andre. Vennskap var veldig viktig for Alexander, og vi vil derfor at fotballcupen skal fokusere på å få nye venner og ha det gøy sammen fremfor konkurranse, sier Kjell Berge.

Valp som trøst

Mens Kjell og Irene Berge snakker gjør den viltre tibetanske spanielen «Nikita» alle slags rare sprell for å få oppmerksomhet. Lyset i stuelampen forsvinner plutselig når den fem måneder gamle valpen røsker ut ledningen med tennene.

— Vi skaffet oss Nikita etter at Alexander døde. Det er bra å ha noe som trekker oppmerksomheten bort, så vi ikke graver oss ned i sofaen, sier Kjell Berge.

— Det var et godt valg å skaffe seg hund, ja. Det er mye selskap i henne, supplerer kona, og tar valpen på fanget.

Men hele tomrommet etter den døde sønnen har ikke valpen noen mulighet til å fylle.

— Jeg unner ingen å oppleve det vi har gått igjennom. Alt du har lært om sunn fornuft og livets gang blir snudd opp ned. Alexander døde i feil ende av livet, sier Kjell Berge ettertenksomt.

Nikita spreller på fanget til matmor og er lei av å sitte stille og bli fotografert. Hver dag får hun bli med på den samme to timer lange spaserturen ned til kirkegården. Veien til graven har hun lært seg for lenge siden.

— Nå skal vi snart ta oss en tur ned til Alexander. Vi prøver å besøke ham hver dag, sier Kjell Berge.

STØTTEN VARMER: Christer, Irene og Kjell Berge er svært takknemlige for at venner og klassekamerater av familiens yngstemann Alexander fortsatt kommer på besøk et halvt år etter at han omkom i en sykkelulykke. <br/>FOTO: GIDSKE STARK