Over tre uker har gått siden driftsselskapet Totalreform varslet flere av torghandlerne i Mathallen om at de ville bli kastet ut. Årsaken var at Totalreform mener de ikke har mottatt husleien de har krav på.

Selskapet skrev blant annet at torghandlerne Kenneth Fjellskål, Arnfinn Djukastein og Tom Rørnes ville bli kastet ut om de ikke gjorde opp for seg innen 27. mars.

— Mange har betalt husleien, men ikke alle. Vi mangler fremdeles fra to eller tre personer. De vil nå motta tvangsfravikelse, som betyr at vi går til retten for å få dem kastet ut, sier adm. dir. Anders Bjerke i Totalreform til BT.

Vil ikke vente lenger

Ifølge Bjerke vil selskapet allerede tirsdag starte prosessen med å få kastet ut de som ikke har betalt for seg.

— Vi har ventet lenge allerede, og ønsker derfor ikke å utsette prosessen ytterligere. Derfor går vi videre til den rettslige prosessen nå, for ikke å tape mer tid. Å gå rettens vei vil ta lang tid, og vi ønsker ikke å holde på med dette i kanskje et år, sier den administrerende direktøren.Han forteller at han på nåværende tidspunkt ikke har full oversikt over hvor mye husleie som fremdeles skal være utestående, men hevder at det er snakk om mye penger.

— En av dem skylder flere hundre tusen. Men det er fremdeles slik at vi kan komme til en enighet, selv om vi nå tar neste skritt i prosessen, sier Bjerke.

Uenighet om felleskostnader

Men husleien er ikke det eneste Totalreform og flere av torghandlerne er uenige om. Torghandlerne skal være fakturert for store felleskostnader som de to partene ikke er enige om hvem som skal betale.

— En del av dem har ikke betalt disse. Men dette er i motsetning til manglende husleie ikke noen umiddelbar utkastelsesgrunn, forklarer Bjerke.Han forteller samtidig at Totalreform har invitert til et møte for å bli enige om disse kostnadene. Så langt har imidlertid ikke dette kommet i stand.

Også i fjor ble flere fiskehandlere i Mathallen truet med utkastelse, på grunn av uenigheter om felleskostnader.

Hevder flere har betalt

Fjellskål, Djukastein og Rørnes' advokat, Ivar Hillestad i Advokatfirmaet Hammervoll Pind, sier til BT at han ikke kjenner seg igjen i det Bjerke forteller.

— Så vidt jeg vet, har i alle fall to av dem nå betalt. Men det er mulig transaksjonene ikke har gått igjennom enda, sier advokaten.

Den siste torghandleren har ifølge Hillestad vært i dialog med Totalreform om en løsning, men har samtidig sagt at han ikke betaler regninger han ikke forstår noe av.

— Han mener han har betalt for mye i husleie i perioder, og at han derfor har betalt det han skylder, forklarer Hillestad.

Han legger til at hans klienter mener det er Totalreform som skylder dem penger, og ikke motsatt. Advokaten er ikke overrasket over at det Totalreform nå vil ta saken til retten.

— De har for så vidt startet en rettslig prosess for et halvt år siden, mener Hillestad.

Usikker på hva som skjer videre

Felleskostnadene, som har vært store uenigheter om, skal ifølge advokaten være langt unna en oppklaring. Et svært splittet syn på hva som skal betales av huseier og leietaker preger diskusjonen.

— Det er blant annet bestilt avtrekksvifter til over en million kroner, som huseier krever som felleskostnader. Slik går det ikke an å løse investeringer man ikke har blitt enig om, forteller advokaten.

Totalt skal det være snakk om mellom 4,5 og 6 millioner kroner partene ikke er enige om. Hillestad mottok selv et brev fredag, der det åpnes for en dialog og et møte i Oslo, forutsatt at husleien er betalt.

— Vi tar gjerne et møte for å gå gjennom postene, men det vil være enkelte ting mine klienter vil betale og enkelte ting de ikke vil betale, sier Hillestad, som er usikker på hvordan prosessen vil utvikle seg videre.