«Vis solidaritet med folket i Iran. Verdenssamfunnet må gjøre noe. Vi ber den norske regjering om å ikke aksepterer resultatene i Iran.»

De mange plakatene ved Den blå steinen i Bergen tirsdag ettermiddag var entydige, i likhet med den internasjonale protesten vi har sett over hele verden de siste dagene: «Where is my vote?»

— Vi vil vise at vi støtter folket som kjemper for demokrati i Iran. Vi har alle slektninger der. Det er vanskelig å få kontakt med dem, og vi blir bekymret - vi leser og ser nyhetene som alle andre, sier Mina Amini fra Fyllingsdalen.

Medier må forlate landet

Demonstranter bt.no snakket med på Torgallmenningen forteller at demonstrasjonen ikke bare dreier seg om hvem som vant valget, men også den overordnede kampen for demokrati i landet. Et sted mellom 50 og 100 hadde samlet seg ved Den blå steinen klokken 18.00 i dag.

— Vi ber myndighetene om ikke å godkjenne valgresultatet, og om å støtte kampen for demokrati i landet. Det iranske miljøet i Bergen står samlet om dette, sier Amini, som sier det er viktig at mediene fortsetter å følge med på og rapportere fra situasjonen i Iran.

Men akkurat dét kan bli vanskelig.

Les også:

Tyr til vold i gatene etter valget

Norsk journalist arrestert i Iran Mens demonstrasjonene, uroen og maktkampen fortsetter i landet, får utenlandske medier stadig større problemer med å rapportere fra landet.

Tirsdag var mobilnettet i Teheran nede. Samtidig ble det kjent at iranske myndigheter har bedt alle utenlandske journalister om å levere inn pressekortene sine og forlate Iran så fort som mulig. Det bekrefter norsk UD overfor NTB.

Iranske myndigheter begrunner forbudet med at journalistene trenger beskyttelse når det settes inn sikkerhetsstyrker mot demonstrantene.

Det er flere norske journalister i Iran, blant annet fra TV 2 og NRK.

— Vi blir truet med å bli banket opp dersom vi blir observert i arbeid, sier Sidsel Wold, NRKs Midtøsten-korrespondent, ifølge NRKs nettsider.

Vokterrådet avviser nyvalg

Det mektige Vokterrådet i Iran har slått fast at nyvalg ikke er aktuelt, men er villig til å ta en ny titt på fredagens valg, som ga sittende president Mahmoud Ahmadinejad

en overveldende seier . Rådet har gitt ordre om at stemmer skal telles på nytt i områder der det er strid om resultatet.

Det utelukker ikke at omtellingen kan føre til at oppslutningen om kandidatene endres og fremholder at det første resultatet kun var foreløpig, melder nyhetsbyrået Reuters.

Til tross for at sju personer ble drept mandag, samlet også tirsdag store skarer av opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavis tilhengere seg i Teheran for å demonstrere. Også flere tusen av president Mahmoud Ahmadinejads støttespillere dukket opp.

Det var frykt for sammenstøt, og Mousavi ba derfor tilhengerne om ikke å møte opp. Ifølge iranske Press TV flyttet også de opposisjonelle protesten sin.

— Er ikke akseptabelt

Valget i Iran var ikke fritt, og med den brutale volden i gatene ser det ikke vakkert ut, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre, som også ser alvorlig på situasjonen for mediene i Iran.

Støre var en av flere vestlige ministre som tirsdag rettet kritikk mot regimet i Iran og ga klar beskjed om at verden følger nøye med på det som skjer etter fredagens omstridte valg.

Samme morgen måtte Irans ambassadør i Norge møte i UD for å lytte til norske myndigheters mening om situasjonen. Regjeringen reagerer både på voldsbruken mot demonstrantene, samt den hardhendte behandlingen mange utenlandske journalister, også norske, er blitt utsatt for.

— Vi har sagt tydelig ifra om at slike rapporter ikke er akseptable, sier Støre.

Han vil ikke slå fast at president Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt ved hjelp av fusk, men sier likevel at mye tyder på det.

Politikere skal være pågrepet

Iran opplever sin verste krise siden den islamske revolusjonen i 1979. Statlige medier meldte tirsdag at «hovedmennene» bak uroen mandag er pågrepet, og at de var besittelse av både eksplosiver og skytevåpen. Det blir imidlertid ikke sagt noe om hvem disse er.

Flere reformvennlige politikere skal dessuten være pågrepet.

Hundretusener av mennesker deltok mandag i

en fredelig opposisjonsmarsj i sentrum av Teheran i protest mot valget, som de mener var preget av omfattende fusk.

Odd Nerbø
Odd Nerbø
Odd Nerbø
ÉN MILLION: Mandag var rundt én million mennesker møtt fram i sentrum av Irans hovedstad Teheran. Også tirsdag fortsatte demonstrasjonene.
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX