— Merkelig. Når bussen først skal bli billigere, så burde de jo senke prisene for alle, sier Kristine Høie.

Hun står på Loddefjord terminal og venter på bussen til byen. Høie har månedskort, og synes 770 kroner måneden er i drøyeste laget. Enda drøyere blir det når hun får vite at de som bor utenfor kommunegrensen snart slipper billigere unna.

Billig for striler

Månedskortet fra Straume til Bergen sentrum, som i dag koster 840 kroner, vil neste år få en pris på rundt 756 kroner. Månedskort fra Loddefjord til sentrum vil fortsatt koste 770 kroner, selv om det er flere stopp nærmere sentrum.

Det er resultatet av «strilerabatten» som BT skrev om i går. Flertallet i fylkestinget vil gjøre periodekortene rundt ti prosent billigere - i alle kommuner unntatt Bergen.

Kollektivtrafikken innenfor Bergen har nemlig vært kommunen sitt ansvar siden 2004, og billigere månedskort er det ikke rom til i bybudsjettet.

— I budsjettforslaget ligger det inne takstfrys, det vil si at prisen blir den samme som i år, bekrefter samferdselsdirektør Ove Foldnes.

- Latterlig

Ordfører Herman Friele gikk ut i BT 25. september og krevde busspriser på 10 kroner i Bergen. Blant passasjerene på Loddefjord terminal var derfor kravet om en «Friele-rabatt» enstemmig i går.

— Hva? Gjelder ikke rabatten Bergen? Latterlig, og helt typisk. Utenfor bygrensen slipper de eiendomsskatt og får billigere buss, sier 82 år gamle Njål Moltubakk oppbrakt.

Etter over 50 år som bilist har Moltubakk sendt bilen til Rådalen og tar bussen hjem til Brønndalen.

— Jeg sitter og ser på trafikken nedenfor huset. Hvis ikke politikerne gjør noe snart, kommer det til å korke seg helt. Akkurat som på Kreta, sier Moltubakk, nylig hjemkommet fra Syden-ferie.

Puslete avtalebrudd

— Byrådet er altfor puslete. Det er vel og bra med takstfrys, men vi var enige om en langt sterkere satsing, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Terje Ohnstad.

Han beskylder byrådet for å ha brutt budsjettavtalen med Ap. I den lå det inne en plan om én felles takst for hele kommunen. Fellestaksten kommer, men ikke før i 2008.

— Frieles utspill er i strid med det byrådet gjør. Han burde snakke med sine egne før han gikk ut og snakket om ti kroner billetten, sier Ohnstad.

Han peker på at kommunen kun bruker 14,5 millioner av egne midler for å subsidiere bussene. Resten kommer fra staten.

RUNE BERENTSEN