– Vi behandler dette som et plutselig og uventet dødsfall. Vi vet ikke hva som har skjedd, men holder alle muligheter åpne. Det kan være en ulykke, et naturlig dødsfall eller en forsettlig handling, sa etterforskningsleder Gunnar Englund på pressekonferansen i formiddag.

TV 2 melder lørdag kveld at den avdøde trolig ikke er blitt utsatt for noe kriminelt, men Englund vil ikke bekrefte dette. Han forteller at politiet ikke vil komme med ytterligere opplysninger i saken før i morgen.

– Jeg ser at enkelte medier spekulerer, men vi holder fortsatt alle muligheter åpne. Vi vil trolig ikke vite noe mer før obduksjonen søndag, sier Englund til bt.no.

– Har ligget en stund

Klokken 18.09 fredag kveld fikk politiet melding om en livløs person som lå like ved riksvei 5 i Førde. Det var en tilfeldig forbipasserende som oppdaget personen.

Lørdag formiddag ble avdøde fraktet bort. Personen ble funnet i et kratt.

– Dette er ikke et naturlig oppholdssted og avdøde bar preg av å ha ligget ute en stund. En patrulje kom til stedet og vi kontaktet Kripos for bistand. Ingenting ble gjort på åstedet før de kom og begynte sine undersøkelser i dag. De er på stedet nå, sier etterforskningslederen.

Artikkelen fortsetter under videospilleren...

Mann i 40-årene

Politiet jobber ut i fra en antakelse om at den døde er en mann i 40-årene fra Sunnfjord. Han har vært savnet fra familien i en tid. Men politiet understreker at dette fremdeles er uavklart.

– Vi går ikke ut med flere opplysninger nå. Identiteten er ikke bekreftet. Vi kan ikke kommentere eventuelle funn på åstedet, sier etterforskningslederen.

Kripos blir trolig ferdig på åstedet i løpet av dagen. Det lokale politiet konsentrerer seg om den taktiske siten av etterforskningen og foretar rundspørring blant naboer i området.

– Vi sjekker også elektroniske spor, sier Englund.

Den døde blir fraktet til Gades institutt for obduksjon i løpet av helgen.

– Det er lite trolig at vi kommer noe nærmere et svar på hva som har skjedd før obduksjonsrapporten foreligger.

Etterforskningslederen fikk flere spørsmål om politiet har en formening om hva som er den mest sannsynlige årsaken til dødsfallet.

– Som sagt så holder vi alle muligheter åpne. Vi kan ikke si noe mer enn det, sier han.

Vet du noe om saken? Send SMS/MMS til 2211 eller send oss en e-post.

– Personen er bekreftet død. Vi har ikke identifisert personen, og dødsårsaken er ukjent, sier operasjonsleder Bengt Næss i Sogn og Fjordane politidistrikt.

Personen ble funnet like før Klettatunnelen rett vest for Førde sentrum, omtrent tre meter fra riksveien.

– Synes det er guffent

Bjørn Sandsmark er en av de nærmeste naboene til funnstedet. Han kom hjem fra ferie for et par timer siden, så politisperringene og fikk vite at det var funnet en død person i grøften.

Det er ekkelt å tenke på at noen kan ha blitt påkjørt og sjåføren kan ha kjørt videre.

– Vi gjør oss opp visse tanker, det kan være noen som er påkjørt. Dette er ikke noe trivelig. Det er busker og trær i skråningen, vi vet ikke hvor lenge vedkommende har ligget der, sier Sandsmark.

– Jeg synes dette er guffent, særlig fordi vi ikke vet hva som har skjedd. Det er ekkelt å tenke på at noen kan ha blitt påkjørt og sjåføren kan ha kjørt videre, sier Torgeir Djupvik, som også bor i nabolaget.

Naboene peker på at det ikke er naturlig å gå på den siden av veien, fordi det er gangvei på motsatt side.

– Men mange sykler gjennom tunnelen, og det er fort gjort at en syklist kan ha blitt vippet over autovernet, sier Sandsmark.

Kripos ankommer i natt

Tunnelen er sperret av, men riksveien er ikke stengt.

– Vi har valgt å sikre og avsperre området, og har bedt Kripos om bistand. Vi sikrer nå åstedet mens vi venter, sier Næss.

Kripos kjører fra Oslo i kveld og vil komme til Førde i løpet av natten. Politiet har dekket til området der den døde personen ligger med en grønn presenning, og holder vakt.

Det blir ikke rørt før Kripos kommer til stedet i løpet av morgentimene lørdag.

Vi vet ikke hva dette er ennå. Vi holder alle muligheter åpne.

Politiet i Førde har bedt om både teknisk og taktisk bistand fra Kripos.

– I utgangspunktet blir det begge deler, men det er den tekniske bistanden vi først og fremst er ute etter, sier Næss.

– Vet ikke hva dette er

Så langt har politiet ikke fått inn opplysninger fra vitner i forbindelse med det mistenkelige dødsfallet.

– Så langt har vi verken vitner eller mistenkte i saken, sier operasjonsleder Robert Veseth i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

– Jeg var på åstedet selv og kikket, og vi vet ikke hva dette er ennå. Vi holder alle muligheter åpne, og legger etterforskningen deretter, sier etterforskningsleder Gunnar Englund.

Næss forteller at politiet ikke har fått inn noen savnet-meldinger i området.

– Vedkommende er ikke identifisert, og vi vet ikke hva som har skjedd, sier Englund.

UNDERSØKTE STEDET: Kripos blir trolig ferdig med arbeidet sitt i løpet av lørdagen.
oddleiv apneseth
oddleiv apneseth
Liv Grimsbø
2211-tipser
2211-tipser
2211-tipser