Mandag fikk Johan Martin Vie forklare seg fritt i retten om oppveksten og livet sitt frem til i dag, uten avbrudd. Han tegnet et bilde av en sosial tenåring med mange venner, som likte å gå på ski og spille fotball. Som ungdom jobbet han også mye hjemme på gårdsbruket til sine foreldre på Østlandet.

— Det var på ungdomsskolen at jeg startet å interessere meg for gutter, men jeg tenkte ikke så mye over det. Det var ikke noe samtaleemne på skolen eller blant venner.

Første gang Vie besøkte et utested for homofile var på en hjemreise fra førstegangstjenesten. I 1987 reiste Vie på sin første FN-tjeneste i Libanon, men heller ikke da sto han frem med legningen sin overfor kameratene. I 1995 søkte han politiskolen, og fikk jobb i Odda tre år senere.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Brukte notater

Det tok lang tid før Vie kom inn på de alvorlige straffbare forholdene som han er tiltalt for. I stedet fikk retten høre om ferieturer, byturer og fritidsinteresser. Under forklaringen støttet politimannen seg til notater han hadde med seg i vitneboksen.

Mens Vie bodde i Odda, ble han aktiv på chattesteder for homofile på internett.

— Der kom jeg i kontakt med en som står omtalt i tiltalen, en fra Larvik. Vi chattet og utvekslet bilder og telefonnummer i over en måned før vi ble enige om å treffes. Jeg reiste til Larvik og ble med på hotellrommet. Etterpå spiste vi pizza og jeg reiste hjem.

Han forteller at han reiste på flere helgeturer til Bergen i denne perioden, hvor han traff andre homofile på utesteder.

Til Brasil

Ifølge Vie var det severdighetene som førte ham til Rio de Janeiro i Brasil i 2003.

— Jeg søkte på internett og fant ut at jeg kunne tenke meg en tur dit, jeg hadde hørt om alle severdighetene der.

På et diskotek for homofile kom han i kontakt med flere gutter, alle i 20-årsalderen, ifølge Vie.

I mars 2005 dro Vie på en ny tur til Brasil, denne gangen til Natal, på grunn av det stabile og varme klimaet, ifølge ham selv. Vie tilbrakte de første dagene på stranden hvor han ble kontaktet av en gutt, fortalte han.

— Han spurte om jeg ville kjøpe håndklær, som han solgte på stranden. Jeg spurte om prisen og syntes det var litt dyrt, men han fikk det han forlangte. Vi ble stående og prate om hvilke utesteder som var bra, han snakket litt engelsk. Vi ble enige om at han kunne være med meg rundt og vise frem stedene, jeg takket ja.

På ettermiddagen møttes de igjen, denne gangen var også moren og broren til gutten med. Han fortalte at de ved flere anledninger spiste sammen, og at hele familien tok farvel med han på flyplassen da han dro. Vie er tiltalt for å ha forgrepet seg på disse guttene mens de begge var under 14 år, noe Vie nekter straffskyld for.

**Les også:

Overgrepsbilder viser barn som gråter**

— Var venner

Sommeren samme året dro Vie tilbake til feriestedet i Brasil.

— Jeg ble kontaktet av moren til gutten på stranden, og ble enige om at hun kunne hjelpe meg med å finne en leilighet. Hun spurte om det var behov for hjelp i huset, til vask og matlaging, og det ble avtalt med eieren. Det ble til at vi var mer og mer sammen, egentlig sånn at hun nærmest flyttet inn der sammen med sønnene.

Vie fortalte også om hvordan han også kom i kontakt med flere gutter, som er avbildet i politiets beslag.

— De var veldig interesserte i å være med på tur, spise og å gå på kino. Jeg vil si vi fikk et nært forhold, vi var venner.

— Jeg kjøpte nye komfyr og gulvvifte hjemme hos moren. Før jeg reiste var vi innom supermarkedet og handlet mat som hun tok med seg hjem der de bodde. Jeg syntes det hørtes greit ut, alle hadde nytte av det. Jeg spanderte også middag når vi var på turer.

Tok bilder I april 2006 dro Vie på sin fjerde tur til Brasil, og møtte de samme personene igjen. Denne gangen møtte han også en mann som fremsto som homofil. Mannen ble med han til villaen der han bodde, hvor de hadde seksuelt samkvem.

— Den ene gutten under 16 år ble med på seansen som politiet har bilder av. Jeg ser jo det i ettertid at det ikke var noe lurt av meg å bli med på den seansen der. Men det vart som det vart.

Dommeren lurte på hvorfor det ble tatt bilder.

— Et kamera som jeg hadde med meg på turer, lå der. Både jeg og gutten tok bilder.

Han fortalte at bildene viser seksuell aktivitet, der også gutten var involvert. Vie innrømmet å ha hatt oralsex med gutten, men nekter likevel straffskyld etter tiltalen fordi han mener gutten var over 14 år på dette tidspunktet.

Deler av disse bildene har senere havnet i Italia.

— Der skulle dem ikke ha vært, sa Vie, som påstår å ha slettet sexbildene.

Minnekort forsvant

Ifølge Vie var minnekortet i kameraet forsvunnet i noen timer mens han fremdeles var i Brasil. Han mener en av de to andre må ha tatt kameraet.

— Hva skulle det være godt for, spurte dommeren?

— Vet ikke, svarte Vie.

Han innrømmet også å ha hatt bilder av en ung gutt som dusjet på kameraet sitt.

— Var det ikke du som tok det? spurte dommeren.

— Det var mitt kamera, så jeg skal ikke legge skylden på noen. Det er mitt ansvar uansett.

Les også: - Saken mangler sidestykke

Tirsdag vil Vie fortsette sin forklaring. Den tidligere politimannen er tiltalt for overgrep mot 18 gutter i Norge, Brasil og Romania. 42-åringen er også tiltalt for menneskehandel og produksjon av barneporno. Vie skal ha vært en del av et større, internasjonalt pedofilinettverk. Det er satt av seks uker til rettssaken.

AKTOR: Statsadvokat Arild Oma finner frem dokumentene i den omfattende saken.
Ørjan Deisz