Torsdag kveld: TV-produsent Anne Viry-Babel og fotograf Jean-Christophe Chéneau kommer kjørende langs E16 mellom Voss og Bulken. Etter opptak på Geilo og på Jostedalsbreen, er de nå på vei mot Bergen. En feilnavigering har forsinket dem.

Det er mørkt, det regner mye og sikten er dårlig.

Plutselig oppdager de et eller annet i veien. Trolig er det jord og stein som har rast ut. De kommer seg rundt det, men stopper bilen. Da hører de at det raser. Begge blir stående som paralysert, noen meter fra bilen.

Begravde bilen

Rundt dem buldrer massene ned fra fjellsiden. Et tre treffer bilen deres. Snart er den helt dekket av skredmasser.

I RASET: Bilen til de to franskmennene ble truffet av rasmassene.
ARNE HOFSETH

Utrolig nok kommer de to uskadet fra hendelsen.

— Vi var sikre på at vi kom til å dø. Vi har vært veldig heldige. Hadde vi stått tre meter lenger bort, ville vi ikke vært her i dag , sier Viry-Babel fredag ettermiddag.

- Englevakt

Flere bilister kom etter hvert til stedet, sammen med politiet. Chéneau ville gjerne hente kamerautstyret i bilen, men klarte ikke å få opp dørene.

De to fikk varme seg i en bil, før de etter hvert ble kjørt til Voss av politiet og fikk tilbringe natten på hotell.

Dokumentarmakerne fikk ikke fanget det norske naturdramaet på video.

— Nei, det var det siste vi tenkte på, sier Viry-Babel.

PÅ OPPTAK: Det franske TV-teamet jobber med en dokumentar om Norge. Her gjør de opptak på Jostedalsbreen.
PRIVAT

Først fredag morgen, da de fikk se bilder fra rasstedet i dagslys, forsto TV-teamet hva de egentlig hadde opplevd.

— Der og da føler du ingenting. Men i ettertid får det får deg til å tenke på livet: at i det ene sekundet er man i live og i det andre sekundet kan man være død, sier Viry-Babel.

— Jeg har reist og filmet over hele verden, og opplevd mye dramatisk. Men dette er første gangen jeg tror det må finnes en skytsengel som passer på meg, sier Chéneau, som fredag fikk hentet ut kamerautstyret av bilen - også det helt uskadet.

- Burde ventet

De to var ikke klar over hvor stor rasfare det er på mange norske veier.

— Kanskje var det feil av oss å kjøre når det regnet så mye. Vi har bare en uke på oss i Norge, og hastet av gårde. Vi burde nok ventet, sier Viry-Babel.

Hun vil ikke klandre norske myndigheter for dårlig sikring.

— Jeg tenker at vi må leve i pakt med naturen. Vi kan ikke sikre oss på alle bauger og kanter med tunneler og lys, sier TV-produsenten.

Stengt i flere dager

Raset på E16 mellom Voss og Bulken gikk ved 21.30-tiden torsdag kveld. Det var gamleveien, som ligger lenger oppe i en bratt skråning, som begynte å rase ut.

I begynnelsen av februar raste den kommunale veien ut på nøyaktig samme sted. Utbedringsarbeidene var nettopp fullført.

Statens vegvesen opplyser fredag at E16 kommer til å bli stengt i flere døgn mens det pågår omfattende sikrings- og opprydningsarbeid på stedet.

ENGLEVAKT: - Dette er første gangen jeg tror det må finnes en skytsengel som passer på meg, sier TV-fotograf Jean-Christophe Chéneau. Først da de så bildene på nettet forsto han og kollega Anne Viry-Babel hva de hadde vært med på.
MARITA AAREKOL