Tyske Jõrg Rúbertus (23) fikk et dramatisk møte med Norge på sitt første besøk.

— Det var en kald opplevelse, sier han.

Sammen med Ann-Kathrin Krumm (23) og Christian Søren Beyer (22) har han tilbrakt to netter på Kalvedalshytta i Romarheimsdalen. Det var ikke planen.

— Vi hadde planlagt å tilbringe en natt på Kalvedalshytta, men da vi våknet i går var det så mye snø at vi nesten ikke fikk opp døren. Da bestemte vi oss for å bli en natt til, forteller studentene til bt. nos journalist som møter dem like etter at de er reddet ned fra fjellet med helikopter.

Den tyske studenten som bor i Norge sier han hadde sjekket værmeldingen på forhånd.

— Det sto at det skulle komme litt snø, men vi var ikke forberedt på disse mengdene, sier Søren Beyer.

— Jeg har aldri sett så mye snø før, kommenterer Jörg Rúbertus.

Vaset rundt i dyp snø

Alle var tynnkledde, en av dem hadde bare joggesko på beina. I sekstiden i morges bestemte de seg likevel for å prøve å ta seg nedover. Da de hadde gått tre timer i dyp snø, kunne de fremdeles se hytten de hadde overnattet på. De hadde ikke spist siden frokost.

— Vi var redde, vi visste ikke om noen ville komme og hente oss, sier Rúbertus.

Mannskapene fra Røde Kors var da på vei, men hadde fremdeles mange timer igjen til fots. I 11-tiden rekvirerte politiet redningshelikopter.

De tyske studentene er ikke kjent med norske redningsrutiner, og skjønte ikke at helikopteret som sirklet over dem hadde noe med dem å gjøre. Studentene ble plukket opp 700 meter fra hytten, og fraktet ned til hovedveien. De var da kalde og forfrosne, men ellers i god behold.

— Vi er veldig takknemlig overfor Røde Kors og vennene våre på Fantoft som ringte politiet, sier Søren Beyer.

- Burde blitt på hytten

Operativ leder i Røde Kors, Sverre Leon Hopland, er lettet over at leteaksjonen endte godt.

— Det var nå det begynte å bli skummelt fordi de hadde gått fra hytten. Når man er så lettkledd og dårlig utstyrt, så bør man bli på hytten. Det er mye farligere å bevege seg ute, sier Hopland.

Han er glad de fant studentene før det ble mørkt. De godt utstyrte mannskapene fra Røde Kors brukte over fem timer på turen med ski og truger.

Studentene blir nå kjørt tilbake til Bergen i bil. Søren Beyer bor på Fantoft, mens de to andre er på besøk.

GEIR MARTIN STRANDE
2211-tipser
GEIR MARTIN STRANDE