Begge sliter med vonde følelser etter den dramatiske brannen i solstudioet i Lille Øvregate 32.

— Jeg lever som om hver dag er den siste. Avskjeder er det verste jeg vet. Jeg er konstant redd for å miste dem jeg er glad i. Mitt største problem er dødsangsten, sier Birthe Hovland.

Sammen med Sabine Uldal forklarte hun seg i Bergen tingrett i går.

Vegg av røyk

De to kvinnene lå og solte seg i tredje etasje i Lille Øvregate 32 da de plutselig oppdaget at røyken ble tettere og tettere.

— Jeg kledde på meg, og ble møtt av en vegg av røyk da jeg kom ut i gangen. Jeg kunne ikke se hånden fremfor meg, forklarte Hovland.

Hun tok ikke sjansen på å gå ned trappene.

— Jeg var livredd for hva som kunne møte meg i annen etasje. Min første tanke var: Nå er jeg innesperret. Jeg fomlet etter mobilen og var lammet av skrekk, forklarte Hovland.

Hamret i gulvet med beina

I de dramatiske minuttene som fulgte traff hun også på Sabine Uldal. Hun hadde mest lyst til å løpe ned trappen, men Hovland stoppet henne.

— Jeg visste at vi ikke hadde en sjanse. Dessuten hadde jeg fått beskjed av politiet om å bli i ro på det minst røykfulle rommet i tredje etasje.

Sammen lå de to kvinnene og delte på å puste gjennom en ventil i veggen, mens de banket med beina i gulvet, for at noen skulle høre dem. I siste minutt ble de reddet av røykdykkere.

— Vi var sikre på å dø, sier Sabine Uldal.

Også hun er blitt sterkt preget av den dramatiske hendelsen, og syntes det var vanskelig å forklare seg i retten i går.

Tar ikke heisen

Da de to kvinnene gikk en stor omvei for å slippe å ta heisen til kantinen på tinghuset i går.

Dette er bare ett av områdene hvor livet til de to har endret seg. Problemer med store folkemengder, trange rom, spesielle lukter og lyder preger fortsatt hverdagen til begge.

Aktor Anders Johnsen stilte flere spørsmål om de to kvinnene hadde sett noen nødutganger eller hørt noen brannalarmer dagen det brente. Det hadde ingen av dem.

TILBAKE: Vi kommer aldri til å sole oss her igjen, sier Birthe Hovland. I går var hun og Sabine Uldal tilbake i Lille Øvregate 32, hvor de to holdt på å miste livet sommeren for to år siden.
Brekke, Eirik